U trendu

Ne bacajte hleb: Evo šta sve možete da napravite sa smrznutim hlebom iz zamrzivača, oduševićete se

Amerikanci bacaju gotovo trećinu svih kupljenih namirnica, prema nedavno objavljenim podacima. Zapitajte se malo koliko ste se i sami približili toj statistici.

Ako ste i vi među onima koji na ovaj način bacaju novac u smeće, a o stvaranju dodatne količine otpada da ne govorimo, možda je i u vašem slučaju namirnica koju najčešće ne stignete iskoristiti upravo hleb.

Svež hleb samo uz puno sreće i pekarskog umeća može biti privlačan za jelo i nakon dva dana, a čim odstoji malo duže, ako uslovi čuvanja nisu optimalni, kroz tri-četiri dana na njemu će se pojaviti buđa pa ga nećete moći koristiti ni za bruskete, prženice ili kako već inače iskorištavate pomalo osušen hleb.

Hleb možete savršeno očuvati i do nekoliko meseci u zamrzivaču, a evo kako ga sve možete iskoristiti.

Kao prvo, možete ga, nakon što ste ga odmrzli, poprskati vodom, zamotati u foliju i zagrejati u pećnici. Poslednjih desetak minuta uklonite foliju i pojačajte temperaturu pa će korica ponovno postati primamljiva i hrskava.

Drugo, iskoristite ga za kuvanje. Smrznuti hleg lako ćete, bez odmrzavanja, jednostavnim ribanjem na rendeu pretvoriti u domaće prezle, pa vam više nikad neće biti problem što ste usred pohovanja ostali bez prezle.

Zamrznuti hleb takođe možete naribati preko složenaca, musaki i lazanja negde na pola pečenja, pa će dobiti neodoljivu hrskavu koricu. Ako volite da pravite knedlice za supu ili umake, hleb pre zamrzavanja narežite na kockice ili na kriške pa ćete ih po vađenju iz „leda“ ostaviti da se odmrznu u malo mleka.

Ovako zamrznut i odmrznut hleb dobro će vam poslužiti kao dodatak pljeskavicama ili nadevu za pečenu piletinu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.