Ne bacajte mleko koje se pokvarilo, pravo je blago i možete ga iskoristiti na ova 4 načina

Pokvareno mleko nije za piće, ali ga možete iskorititi u kuhinji na ova 4 načina…

Mleko će često trajati duže od njegovog korišćenja do datuma i vaš nos je najbolji alat za proveru. Međutim, nemojte ga bacati čim osetite da je kiselo, možete ga koristiti u kuvanju, ali samo ukoliko ne prođe više od nekoliko dana od roka upotrebe.

Pre svega, pazite kako čuvate mleko. Vrata frižidera su najtoplije mesto, zato ih držite na polici, a ako znate da nećete sve to iskoristiti, zamrznite ostatak pre isteka roka upotrebe, odmrznite u frižideru kada budete spremni da ga upotrebite. Tako će mleko koje je ukiselilo biti jestivo nakon termičke obrade u kuvanju.

Ovo su načini na koje možete koristiti pokvareno mleko u kuvanju.

Napravite beli sos
Za pripremu porcije belog sosa potrebno je samo 15 minuta, a na kraju možete dodati vodu ako nemate dovoljno mleka. Čuvajte ga u frižideru do tri dana ili u zamrzivaču do tri meseca. Pomešajte ukiseljeno mleko sa suvim mlekom u prahu i ostavite na stranu. U šerpi na srednjoj vatri otopite puter ili margarin, dodajte brašno i kuvajte 1-2 minuta uz stalno mešanje. Postepeno dodajte mlečnu smesu i kuvajte dok se uz stalno mešanje malo ne zgusne. Dodajte sir i začine.

Napravite divnu marinadu
Mleko je odlično za mariniranje piletine, svinjetine ili ribe. Ako imate samo malu količinu za upotrebu, stavite je u hermetički zatvorenu posudu sa začinima i nekuvanim mesom ili ribom. Marinirajte na sobnoj temperaturi 30 minuta ili u frižideru do 24 sata. Mleko će dati delikatan ukus i smanjiti intenzivan miris ribe, ako je mleko blago ukiseljeno, kiselost će takođe pomoći da se omekša protein.

Koristite ga umesto mleka ili surutke u slatkim receptima
Surutku je teško pronaći, a ukiseljeno mleko je odlična zamena. Možda će vas zanimati i kako da napravite domaće kiselo mleko. Pogačice i pahuljaste palačinke su brze i dobro se zamrznu. Odmrznite kolače na sobnoj temperaturi ili ih zagrejte u rerni. Čuvajte palačinke u porcijama u kesama za zamrzavanje, a zatim tostirajte ili pržite u tiganju.

Napravite svoj sir
Ako imate veliku količinu mleka da potrošite, pretvorite je u sir. Dobićete svež sir, koji se lako pravi sa malo toplote i kiseline. Ovo će vam dati dodatna dva ili tri dana da iskoristite ono što bi inače bilo bačeno. Lagano prokuvajte mleko u velikoj šerpi, redovno mešajući. Kada provri dodajte dovoljno limunovog soka. Uklonite sa vatre i ostavite da odstoji 30 minuta – ovo će pomoći da se odvoji surutka. Procedite kroz cediljku obloženu pamučnom krpom, i sakupite surutku u činiju. Okrenite krpu da istisnete preostalu tečnost. Kada se ohladi, stavite tanjir i nešto teško na vrh da pritisnete. Držite u frižideru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.