U trendu

Ne morate da lomite zube: Evo trikova vrhunske kuvarice za meko i sočno pečeno meso

Pečenje mesa deluje poprilično lako, zar ne? Stavite ga u rernu i pečete. Ali da li vam meso bude meko? Šta da uradite pa da ne bude tvrdo i suvo? Pomoći će vam vrhunski saveti kuvarice Anabel Langbin.

Meso se sastoji od paralelnih mišićnih vlakana, pa ako meso prerežete preko tih mišića, dobićete komade koji su znatno mekši zbog manjeg broja vlakana.

Pre sečenja meso treba da odstoji. Naime, ako meso počnete da sečete odmah nakon pečenja svi prirodni sokovi će iscuriti, boja neće biti ujednačena, a meso će biti još uvek u procesu pečenja tako da će na kraju biti tvrdo.

Ostavljanje pečenog komada mesa da se malo ohladi nakon pečenja ključno je za ravnomernu raspodelu sokova kroz celi komad mesa, izjednačavanje boje, a na kraju meso postaje mekše, a samim time i ukusnije, savetuje kuvarica Anabel.

Kako bi pečeno meso bilo sočno i meko, nakon pečenja ga izvadite iz rerne i pokrijte papirom za pečenje i čistom kuhinjskom krpom i ostavite ga da odmori oko pola sata.

Pogledajte u kojem se smeru protežu mišićna vlakna u mesu, a ako to ne možete odmah uočiti, meso malo zarežite na ivici. Zatim meso režite oštrim nožem popreko u odnosu na mišićna vlakna.

Režite tanke šnite mesa kako bi struktura bila što mekša. Osim toga, meso svakako režite tako da viljušku stavite ispred noža, a ne obrnuto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar