U trendu

Ne, ne bacajte koru od banane!

Voće čija kora ima mnogo namena

Da se bira titula “kraljice voća”, nema sumnje da bi banana pobedila. Banane jedu svi, bez obzira na godine, ili bilo koji drugi kriterijum.

Naravno, popularnost su banane dobile ne samo zbog svoje praktičnosti već i zbog niza zdravstvenih dobrobiti.

Ali pored njene koristi za vaše zdravlje, mi vam ovde predstavljamo i koristi od kore ovog voća. Evo nekih predloga zašto da ne bacite koru i na kakve načine da je iskoristite.

Očistite cipele
Zaboravite na klasične kreme za cipele koje imaju jak miris i mogu da ostave tragove na vašoj odeći. Poliranje obuće korom od banane je potpuno prirodan način nege kožne obuće, kao i svih lakovanih detalja. Unutrašnju stranu kore je potrebno utrljati na površinu cipele ili čizme, i za tili čas će neverovatan sjaj da se pojavi na njihovoj površini.

Upotrebite potom meku krpu kako biste uklonili tragove kore. Najbolje rezultate dobićete ako upotrebite malo zreliju bananu.

Za suvu kožu stopala
Kora banane sadrži u sebi aminokiseline i vitamine A, B, C i E koji čine čuda po pitanju suve kože. Takođe, veoma efikasno se bore i sa stopalima koja svrbe i stvaraju vam nelagodnost naročito u letnjem periodu. Nekoliko dana uzastopno potrebno je da utrljate unutrašnju stranu kore od banane na problematična mesta na stopalima, da biste videli izvanredne rezultate.

Za kožu lica
Brojni proizvodi koje koristite za negu svoje kože, a naročito za predeo oko očiju, prave se upravo od kore od banane. Poznato je da su banane odlične za negu osetljive i nadute kože, i da zahvaljujući hidratantnim svojstvima daju koži neophodnu vlagu i glatkoću. Takođe, vrlo učinkovito se bore sa tamnim mrljama na licu i sitnim ožiljcima.

Koru od banane stavite na svoje lice ispod očiju i ostavite da deluje oko 15 min. Primetićete veliku razliku u pogledu odsustva nadutosti i podočnjaka na toj regiji.

Protiv ujeda komarca
Kora od banane sa smatra ultimativnim kućnim lekom. Ukoliko ste pretrpeli ujede komaraca i ne možete da se izborite sa osećajem svraba, kora od banane vam u velikoj meri može pomoći. Utrljajte je na osetljivo mesto i posmatrajte kako osećaj svraba nestaje. Banane su prirodno ispunjene polisaharidima, koji su poznati po svojim antiupalnim svojstvima i smanjenju oteklina.

Protiv akni
Ako imate problema sa aknama i isprobali ste sve moguće tretmane i kreme, pružite šansu i kori od banane. Banane u sebi sadrže lektin i cink koji imaju antibakterijska svojstva i pomažu pri lečenju odnosno zaceljenju rana. Utrljajte koru od banane na predeo kože koji je prekriven aknama, i ostavite da deluje oko 10 minuta, a zatim isperite.

Poželjno je da minimum tri puta dnevno ponavljate ovaj postupak tokom 7 dana da biste videli željene rezultate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar