U trendu

Ne smemo svi da pijemo vruću kafu, može da izazove ozbiljne probleme

Ukoliko volite da pijete vruću kafu imamo dobre vesti za vas. Naime, rezultati studije su pokazali kada je kafa delotvornija i kada jače utiče na organizam. Ispijanje kafe ima različite prednosti na zdravlje.

Prvih 10 minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po celom telu, prouzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca. Nakon 20 minuta kofein se veže na adenozinske receptore, neutralizujući umor. Nivo dopamina povećava se i zadržava, što stvara osećaj da treba biti oprezan i usredsređen.

Posle 30 minuta  rad nadbubrežnih žlezda se ubrzava i stvara se više hormona. Tokom tog vremena, zbog proširivanja zenica, vid može da postane oštriji. Već posle 40 minuta telo počinje da proizvoditi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar kičmene moždine, što dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Četiri sata kasnije metabolizam se ubrzava, zbog čega se brže sagoreva energija. Telo tokom tog perioda počinje da razgrađuje i nataložene masti.

U roku od šest sati kafa je prošla kroz vaš organizam i verovatno ćete osetiti potrebu za mokrenjem. Iz tela će do tada izaći približno polovina količine kofeina koji ste uneli u organizam.

Da li je bolje piti toplu ili hladnu?

Postoji više načina da napravite hladnu kafu. Hladni napitak se pravi sa hladnom vodom za nižu kiselost. Hladna kafa ima tendenciju da bude manje kisela i nežnija za vaš probavni sistem.

Prema studiji u „Scientific Reports“, vruća kafa ima više antioksidanasa nego hladna kafa. Vrednost pH tople i hladne kafe skoro je isti i kreće se od 4.85 do 5.13. Zato se hladnija kafa predlaže onima koji imaju problema sa želucem, dok je u drugim slučajevima bolje piti toplu kafu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar