U trendu

Ne smete ovako čuvati kafu, posle je možete samo baciti!

Ne, kafa ne može da se pokvari, bar ne na na način na koji mogu druge namirnice. Ona neće pobuđati kao hleb, niti istruliti kao banana. Čak ni ispijanje kafe kojoj je istekao rok trajanja neće vam doneti stomačne probleme, iako za njen dobar ukus u tom slučaju nema garancija.

Jedina stvar koja kafu može uništiti jeste vlaga.

Bilo da je u zrnu ili samlevena, kada se navlaži ne može ponovo biti upotrebljena. Takva kafa može da se pokvari, odnosno da se ubuđa. Iako je teško kvarljiva, kafa lako gubi na kvalitetu.

Kiseonik je neprijatelj broj jedan pečenih zrna kafe. Vremenom, izlaganje kafe u zrnu ili prahu vazduhu učiniće da kafa izgubi svoj ukus i intenzitet. Iako se zrna kafe neće pokvariti u roku od 3-4 nedelje, mlevenu kafu je ipak najbolje popiti u roku od dve nedelje, od momenta otvaranja.

Kako da čuvate kafu tako da dugo ostane sveža?

Održavanje svežine zrna kafe svodi se na pravilno skladištenje. Za čuvanje kafe koristite hermetički zatvorenene posude i potrudite se da što manjem bude u dodiru sa kiseonikom. Ako kafu držite u njenom originalnom pakovanju, gledajte da pre zatvaranja kesice izbacite sav vazduh iz nje. Jako je važno da posuda ili kesa sa kafom ne bude izložena sunčevim zracima, izvorima toplote i tečnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.