U trendu

Nemojte bacati stari hleb, može vam koristiti

Jeste li preterali sa zalihama hleba i sada vam je ostalo suvih vekni? Opusti se, ne moraš ih bacati. Zapravo, ovo ne bi trebalo ni da radite! Hleb je jedan od osnovnih proizvoda. Mnogi ljudi ne mogu zamisliti doručak ili večeru bez njega. Jeftin je i lako dostupan, zbog čega često kupujemo previše. U međuvremenu, hleb i peciva se suše vrlo brzo. Takav hleb više nije pogodan za pravljenje sendviča, što ne znači da ga morate baciti.

Danas imamo nekoliko saveta o tome kako da postupite sa ustajalim hlebom i pecivima. Mogu se koristiti na mnogo ukusnih načina.

Šta učiniti sa suvim hlebom? Ne morate ga bacati
Najpopularnija upotreba suvog hleba je pravljenje mrvica . Može se koristiti za pohovanje mesa i ribe. Osim toga, biće dobar gustin za punjenje knedli ili palačinki. Ako koristite tradicionalni pleh za pečenje i namastite ga, možete ga posuti mrvicama. Tako ćete kasnije lakše ukloniti pečeni predmet.

Ne znaju svi, ali čak i jako osušeni kiflice ili hleb i dalje se mogu osvežiti. Samo ih stavite na neko vreme u mikrotalasnu ili rernu. Brzo će povratiti svoju mekoću i od njih se može napraviti sendvič. Na njih možete staviti i svoje omiljene dodatke (sir, šunku, povrće) i peći nekoliko minuta.

Odlična ideja za upotrebu suvog hleba je da napravite krutone od njega.Isecite ih na kockice i dodajte u supe ili salate. Pre toga, hleb možete lagano poprskati maslinovim uljem i posuti omiljenim začinima. I ništa se ne baca.

Suvi hleb je takođe idealan za pravljenje kvasa . Ovo piće ne samo da ima odličan ukus, već ima i zdravstvene koristi. Smiruje bolove u mišićima i migrene, te daje mnogo vitamina. Odlično hidrira i efikasno gasi žeđ. Pozitivno utiče na metabolizam i podržava varenje. Pruža vitamine B, vitamine C i E, selen i cink, kao i laktobacile. Osim tradicionalnog, možete napraviti i vrlo ukusan kvass sa medom .

Lepa ideja za ukusan obrok od suvog hleba biće hleb pržen u jajetu, to jest francuski tost, u Srbiji poznatije kao prženice . Dodajte svoje omiljene začine, povrće, pečurke, slaninu ili šta god vam je volja. Ovo brzo i veoma hranljivo jelo poslužiće kao doručak, ali možete i sebi priuštiti veću porciju za večeru.

Suvi hleb se može koristiti na milijardu načina. Ograničeni ste samo maštom. I za budućnost, ne zaboravite da zamrznete zalihe hleba . Zahvaljujući tome, neće se pokvariti i biće dostupan u svakom trenutku. Pravilno zamrznut i odmrznut, ima isti ukus!

Ustajali hleb je jestiv, ali hleb na kome se pojavila buđ se ne sme jesti
Možete jesti čak i osušeni hleb bez brige o svom zdravlju. Međutim, pogledajte prvo da li se buđ pojavila na njegovoj površini. Hleb se vrlo brzo skladišti u kalupima za pakovanje od folije. Iako je još mekan, više nije pogodan za konzumaciju. Nažalost, takav hleb se mora baciti. Ne može se više sačuvati. Takođe, ne može se davati pticama ili životinjama jer bi im moglo ozbiljno naškoditi.

Hleb je jedna od namirnica koja se mora brzo pojesti. U suprotnom će se pokvariti ili osušiti. Zbog toga je bolje redovno kupovati manje porcije. Dobro rešenje za ljude koji nemaju vremena za čestu kupovinu je zamrzavanje hleba. Neće se pokvariti i moći ćete da ga posegnete u bilo kom trenutku.

Ako želite da uživate u svežem hlebu što je duže moguće, preporučuje se da ga čuvate u drvenom kutiji ili platnenim kesama na sobnoj temperaturi. Ovo su optimalni uslovi, ali trebali biste ga pojesti u roku od 2-4 dana od kupovine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar