U trendu

Nemojte ih kupovati za Uskrs: Kako da od smeđih dobijete bela jaja

Jaja sa belom ljuskom mogu se kupiti u nekim većim radnjama, ali kako još uvek nisu nešto što se može naći na svakom ćošku, ne očajavajte.

Naravno, nećete ih izbeliti hidrogenom i sličnim veštačkim sredstvima. Na sreću, većina kuhinja ima sastojak koji vam je potreban, a to je alkoholno sirće. Osim što je dobro za čišćenje raznih površina ili osvežavanje frižidera, efikasno izbeljuje ljuske jaja. Pri tome se neće oštetiti niti će na bilo koji način uticati na kasniji ukus.

Alkoholno sirće je prirodno izbeljivač koji se proizvodi kuvanjem alkoholnih tečnosti, što je jedna od najstarijih metoda proizvodnje hrane čovečanstva. Sadrži između 5 i 15,5% sirćetne kiseline, pa je kao takvo idealno sredstvo za čišćenje i beljenje, odnosno uništavanje bakterija.

Voda i alkoholno sirće idu u istom odnosu (dakle jedna čaša vode na jednu čašu sirćeta za tri jajeta, a ako kuvate više povećajte odnos). Stavite jaja u šerpu i potopite ih u vodu i sirće i stavite da se kuvaju. Kada voda proključa, smanjite vatru. Nemojte se plašiti ako se tokom ovog procesa kuvanja na površini stvori pena, to je sasvim normalno. Sve što treba da uradite je da uklonite penu kašikom. Jaja posle deset minuta ohladite vodom i pažljivo ih do kraja operite sunđerom da prilikom pranja ne popuca ljuska. Nakon pranja, trebalo bi da budu potpuno bele i spremne za farbanje.

Dalje ukrasite jaja po želji – prirodnim ili kupovnim bojama za jaja, dekupaž tehnikom, jestivim flomasterima za uskršnja jaja, batik tehnikom sa voskom… Za prelep sjaj uskršnjih jaja, obojena jaja premažite komadom slanine ili pređite njima krpicom umočenom u suncokretovo ulje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.