U trendu

Nikada ne perite ove namirnice pre kuvanja – tako ih možete upropastiti

Postoje namirnice koje nikako ne bi trebalo prati pre termičke obrade, a kako piše Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, pranjem možete samo upropastiti namirnicu.

Nikad ne perite jaja, sirovo meso, piletinu i ćuretinu

Nakon što ste kupili meso u prodavnici, prva pomisao vam je da morate da ga operete kako bi se rešili moguće prljavštine. Ipak stručnjaci savetuju da to ne radite jer pranjem tih namirnica možete samo bakterije ostaviti u sudoperi i na radnoj površini, a one zatim mogu završiti na drugoj hrani, poput salate ili voća i na kraju mogu uzrokovati zarazu. Nedavno istraživanje otkrilo je da pranje mesa može samo izazvati dodatnu kontaminaciju u kuhinji što može uzrokovati bolesti izazvane hranom pa savetuju sve da zaborave na tu naviku.

Ne perite sveže meso i meso od živine jer sadrže bakterije koje se mogu zadržati na površini i tako se naći i na namirnicama na kojima nisu bile, a koje vi možete pojesti, savetuju iz Američke agencije za bezbednost hrane. Naglašavaju i da je većina bakterija čvrsto prilepljena na meso, pa ih pranjem možete samo raširiti po kuhinji, prenosi Ordinacija.vecernji.hr.

Ako perete jaja, ona će biti podložna nakupljanju bakterija

Možda je lakše shvatiti šta se to događa kada peremo meso, ali šta se može dogoditi s jajima i nije tako očigledno.

Konor O’Flin, direktor kompanije O’Flynn Medical, objašnjava da tim postupkom možete bakterije, poput salmonele, da prenesete sa površine u unutrašnjost namirnice.

„Kada perete jaja, prirodna barijera opne može da bude ugrožena i tako štetne bakterije mogu da uđu u jaje, što se smatra i savršenom podlogom za množenje bakterije“, dodaje. Bakterije mogu ući u jaje i ako ih ne kuvate dovoljno dugo. Američka agencija za hranu kaže da kada kokoška izlegne jaje ona imaju prirodnu zaštitnu opnu koja ih štiti od bakterija. Ta opna se uništava kada se peru radi prodaje i zamenjuje se tankim slojem jestivih ulja koja će osigurati njihovo trajanje. Bilo kakvo dodatno ispiranje jaja nije dobrodošlo.

Iako se možda čini logično oprati meso pre korištenja, stručnjaci smatraju da to više nije potrebno zbog komercijalnih tehnika pranja. Iako je pranje namirnica nekada bilo obavezno, danas tehnologija omogućava da mi o tome ne moramo da brinemo – sve će se namirnice oprati pre procesuiranja i pakovanja, pa se vi možete opustiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.