U trendu

Nisu svi isti: Kako da znate koja vrsta luka je najbolja za jelo koje spremate?

Crni luk sadrži vlakna, bogat je vitaminom C, ima antiupalno dejstvo i dobar je za srce, pa se njegova česta upotreba preporučuje. Ljudi koji se bave uzgojem ovog neverovatno zdravog povrća, sigurno znaju koje su razlike među ukusima i svojstvima. Kako, ipak, niste svi u mogućnosti da ga gajite u stanovima, zgodno je da znate šta kupujete na pijaci. Svaka vrsta crnog luka ima specifičnu aromu, i vaš ručak može učiniti magičnim upravo zbog prave sorte.

1. Braon luk

Njega ćete najlakše naći u prodavnicama, i često nije mnogo skup. Braon luk ima najintenzivniji ukus. Odličan je za pripremu raznih čorbi i soseva, ali ide sjajno i uz meso. Najbolji ukus dobićete njegovim dužim tretiranjem (dinstanjem ili prženjem). Dobar je izvor sumpora i šećera, pa je zato najbolji za karamelozovanje.

2. Slatki luk

Prepoznaćete ga po rozikastoj nijansi na kori i po jakom mirisu. Odličan je za pržena jela i za pohovane kolutove. Odličan je izvoir sumpora, ali sadrži nešto manje šećera nego braon luk. Vodite računa, jer mu je rok trajanja kraći od braon luka, zbog visokog sadržaja vode. Da biste ga duže održali svežim, zamotajte ga u papirni ubrus i stavite u frižider, ili nabavite posebnu plastičnu kutiju za luk.

3. Beli luk

Ovo je najbolji izbor ukoliko spremate ljute soseve. Zbog tankih kriški, savršen je za sitno seckanje, pa ako spremate salsu, ova vrsta luka treba da bude vaš prvi izbor. Osim toga, ukoliko volite, možete ga staviti i na picu. Ima jak ukus.

4. Crveni luk

Ima blag, slatkast ukus, i zbog toga je idealan za sirovu konzumaciju, ili za salate i sendviče. Takođe, možete ga staviti i u turšiju. Ne sadrži mnogo sumpora, pa nije dobar izbor za karamelizovanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.