U trendu

Ostatke hrane umotavate u aluminijumsku foliju? Nemojte!

Decembar je vreme u kojem ćemo, najverovatnije, najčešće koristiti aluminijumsku foliju. Osim za pečenje, mnogi će je upotrebljavati i za skladištenje ostataka obroka u frižider i zamrzivač. Međutim, stručnjaci savetuju da je to jako loša odluka.

Ostaci hrane mogu ostati sveži u frižideru i do četiri dana ako se pravilno skladište.To za mnoge znači da ostatke hrane stave na tanjir i prekriju aluminijumskom folijom, te ga tamo odlože u frižider do iduće konsumacije.

Ipak, ma koliko jednostavno to sve izgleda, treba izbegavati taj način odlaganja hrane. Neke bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuvanja, a ostaci hrane koji ostaju na sobnoj temperaturi duže od dva sata, odlična su „hrana za bakterije“ koje će se dalje brzo razmnožiti, upozorava američki Washington State Department of Health.

Prekrivanje hrane aluminijumskom folijom ostavlja dovoljno vazduha bakterijama da se razmonažavaju na hrani koju skladištite u frižider i zobg toga to treba izbegavati. Znatno bolje rešenje je da hranu odložite u vakuum posude u koje neće ulaziti vazduh kako bi namirnice duž ostale sveže, upozorava Lindzi Maloun, nutricionistica i dijetetičarka iz Klivlend klinike.

Ona je dodala i da je zlatno pravilo kod skladištenja ostatake hrane prebaciti u plitke posude kako bi se hrana brže i lakše ohladila u frižideru i sprečilo se širenje bakterija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.