Otkrivamo zašto vam meso ispada suvo, žilavo i prepečeno

Da li znate zbog čega hladno meso ne sme na vatru?

Veoma često se dešava da svinjske šnicle ispadnu suve, prepečene i žilave kao da su od gume.

To je zbog sledećih 5 grešaka u priremi svinjetine, od odabira mesa do začina i temperature!

1. Kupujete meso bez kostiju

Ako želite da vaše šnicle ne budu suve, onda je važno da počnete da birate najbolje. Naravno da niko ne želi da plaća kost, ali u ovom slučaju kost je ono što čini mesto sočnim. To prva i veoma česta greška.

2. Koristite previše tanke ili previše debele odreske

Previše tanke svinjske šnicle mogu lako da zagore, dok ćete previše debele tešk ispeći. Gledajte da debljina šnicli bude oko 1 cm.

3. Pripremate ih hladne

Najbolje je da ih izvadite iz frižidera oko 30 minuta pre pripreme da odstoje na sobnoj tempraturi. U protivnom, postoji opasnost da spolja zagore, a da unutra ostanu žive.

4. Ne začinite šnicle dovoljno

Dodavanje odgovarajuće količine začina je izuzetno važno. Minimalno koristite so i biber, birajte mešavinu suvih začina i druge po vašoj želji. Mariniranje odlično pomaže, posebno ako pripremate kotlete na grilu, pošto će ih marinada sačuvati od isušivanja.

5. Ne ostavljate meso da odstoji

Ako želite sočne svinjske šnicle, ostavljanje da odstoji nakon pripreme je obavezno. To znači da treba da ostavite vaše svinjske šnicle (i to važi za svako meso) bar 10 minuta da stoje nakon što ih skinete sa vatre. Kada pripremate parče mesa, sokovi idu ka centu, daleko od izvora toplote. Isecite ih odmah i sokovi će se svuda razliti. Ali ostavite nekoliko minuta da odstoji, oni će se ponovo raširiti svuda po mesu i svaki zalogaj će biti sočan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.