U trendu

Otkriven najstariji recept za hleb: Tajna je u tri sastojka – naravno, bez kvasca!

Najstariji  recept za hleb, koji datira do starog Egipta oko 1950. godine pre nove ere, otkrio ga je arheolog dr Delven Samjuel sa Univerziteta u Kembridžu.

Dr Samjuel je proučavao ostatke peći i posuda iz tog perioda i uspeo da rekonstruiše recept za hleb koji su koristili stari Egipćani. Proces otkrivanja nije bio nimalo lak i zahtevao je detaljnu analizu ostataka hrane, posuda i peći, kao i duboko razumevanje drevnih tehnika pečenja i pripreme hrane.

Specifičnosti brašna u receptu najstarijeg hleba

Brašno korišćeno u receptu najstarijeg hleba ima nekoliko jedinstvenih karakteristika. Za razliku od modernog, fino mlevenog brašna, ovo brašno je bilo grublje mleveno, često od celih zrna. Ova metoda mlevenja rezultirala je hlebom sa više vlakana i hranljivih materija.

Takođe, korišćene su različite vrste žitarica, uključujući ječam, pšenicu i raž. Ova raznolikost žitarica obogatila je ukus i teksturu hleba, dajući mu jedinstven karakter koji je teško ponoviti savremenim sastojcima.

Priprema testa po najstarijem receptu za hleb

Za pripremu testa po najstarijem receptu za hleb potrebni su jednostavni sastojci: voda, so i brašno.  Prvo se so rastvori u vodi, a zatim se postepeno dodaje brašno, mešajući dok se ne formira testo. Ovo testo se ostavi da odstoji i fermentira, čime se postiže prirodno dizanje.  Ovaj proces fermentacije, koji može da potraje nekoliko sati, ključan je za razvoj ukusa i teksture hleba. Bez kvasca, koji se često koristi u modernim receptima, fermentacija je bio jedini način da se testo podigne i da hleb postane mekan i ukusan.

Voda i so su, pored brašna, ključni sastojci u najstarijem receptu za hleb. Voda je neophodna za formiranje testa, dok so dodaje ukus i pomaže u kontroli procesa fermentacije. U drevnom Egiptu, voda je često bila zagađena, pa je so, koja ima antibakterijska svojstva, mogla da pomogne u sprečavanju rasta štetnih bakterija u testu. Ova jednostavna kombinacija sastojaka dala je hleb koji je bio nutritivno bogat, ukusan i bezbedan za konzumaciju.

Način pečenja hleba po najstarijoj recepturi

Način pečenja hleba po najstarijem receptu bio je jednostavan, ali je zahtevao vreme i strpljenje.  Hleb se mesio od ječmenog brašna i vode, oblikovao u pljosnate vekne i pekao na vrelom kamenju. Ovaj način pečenja omogućio je ravnomerno pečenje i hrskavu koru, ali i mekanu unutrašnjost i korišćen je hiljadama godina pre nego što su izumljene moderne rerne.  Vreme pečenja hleba po najstarijem receptu variralo je u zavisnosti od veličine vekne i temperature kamena. Međutim, u proseku, hleb se peče oko 30 minuta. Ovo vreme pečenja omogućilo je da se hleb dobro ispeče, ali da ostane mekan iznutra. Treba imati na umu da su stari Egipćani imali drugačiji koncept vremena od nas. Pečenje hleba za njih nije bilo samo neophodnost, već i ritual koji je bio sastavni deo njihove svakodnevice.

Razlike između najstarijeg recepta za hleb i savremenih metoda pripreme hleba

Glavne razlike između najstarijeg recepta za hleb i savremenih metoda pripreme hleba leže u sastojcima i procesu pripreme. Najstariji recepti koriste jednostavne sastojke kao što su brašno, voda i so, bez kvasca. Savremena priprema hleba često uključuje kvasac, pojačivače ukusa i konzervanse.  Takođe, stari recepti zahtevaju dugotrajno mešanje i fermentaciju, dok moderne metode koriste mašine za mešanje i pečenje. Iako su se načini pripreme hleba značajno menjali tokom vekova, osnovni sastojci i principi su ostali isti. Ovaj recept, koji koristi jednostavne sastojke i tradicionalne metode pečenja, podseća nas na vrednost jednostavnosti i strpljenja u pripremi hrane.  Bez obzira na to koliko se tehnologija razvila, hleb ostaje simbol zajednice, hrane i života, prenosi novi.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar