U trendu

Ova prirodna zaprška će zgusnuti jelo za sekund: Ne sadrži brašno, a tek da čujete kako je lekovita

Kako su htele da zgusnu supu, pasulj ili sos, naše mame i bake su pravile pastu, odnosno mešale su brašno sa uljem ili nekom drugom vrstom masti i dodavale u jelo.

Danas postoje jednostavnije i zdravije alternative za zgušnjavanje tečnih jela „na kašičicu”, koja su puna proteina.

Crvena sočiva najbolja je zamena za nezdravo prženo brašno. To je lako svarljiva mahunarka, koja u 100 grama suvog voća sadrži oko 330 kalorija i približno 24 grama biljnih proteina.

Nije potrebno da se namače satima pre toplotne obrade, kao što je slučaj sa leblebijem ili graškom, a za kuvanje je potrebno samo 15-ak minuta.

Šta treba da uradite?

Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi da uklonite sve nečistoće i dodajte ga u supu, pasulj ili neki drugi sos 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja.

Tokom termičke obrade, sočivo će „popiti” dobar deo tečnosti u loncu i raspasti se i tako zgusnuti jelo koje pripremate.

Ako vam se ne sviđa ljuskava tekstura kuvanog sočiva, uronite mikser u šerpu ili posudu prenesite u blender i blendajte dok ne dobijete kremastu i gustu tečnost.

Koliko sočiva mi je potrebno da zgusnem jelo?

Koristite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 ml na 1 l tečnosti poput vode ili bujona. Količina sočiva će varirati u zavisnosti od toga šta ste stavili u supu ili tečnost i koliko želite da bude gusto.

Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osetiti u posuđu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)