U trendu

Ovakvo slatko su samo naše bake pravile: Prelepog ukusa, a popravlja i raspoloženje (VIDEO)

Kupine su pozno letnje voće. Mada se smatra da nisu pogodne za slatko zbog semenki u plodu, u stvari mogu ostavljati vrlo dobar utisak svojim ukusom.

Kupine su pozno letnje voće. Mada se smatra da nisu pogodne za slatko zbog semenki u plodu, u stvari mogu ostavljati vrlo dobar utisak svojim ukusom. Podsećaju na poslastice sa seckanim orasima. Poput višanja, imaju svoju prirodnu kiselinu koja omogućuje da se slatko skuva bez ikakvih dodataka.

– 1 kg očišćenih kupina

– 1,500 g šećera

– 1 čaša vode

Priprema

Slatko od kupina kuva se na isti način kao i slatko od malina, s tom razlikom što se kupine ne stavljaju u kreč i što se za kuvanje sirupa uzima nešto manja količina šećera. Odaberite krupne, zrele i zdrave kupine, očistite ih od lišća i zaostalih peteljčica pa ih veoma pažljivo, pomoću potapanja đevđira u vodu, operite. Sada uzmite šerpu u kojoj kuvate slatko pa ređajte red šećera, red kupina sve dok ne utrošite određene količine.

Ostavite da stoji oko 12 časova. Posle toga sipajte u šerpu sa kupinama i šećerom čašu vode. Kuvajte na jačoj temperaturi sve dok sok ne bude toliko gust da sa uzdignute kašike pada u teškim kapima. Tada skinite šerpu sa štednjaka, pažljivo operite, pokrijte vlažnim platnom i ostavite da stoji još 12 časova. Teglice operite i osušite pa sipajte u njih hladno slatko, povežite celofanom i ostavite na prohladno mesto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.