U trendu

Ove greške često pravimo kod čuvanja i spremanja povrća

Naučite najvažnije korake i kuvaćete mnogo zdraviju i nutritivno bogatiju hranu

Nema sumnje da povrće spada u najbolju hranu za ljudski organizam, jer je puno ključnih vitamina i minerala. Ali, te korisne materije, a naročito vitamini, često su veoma osetljivi i ako načinimo pogrešne korake, možemo značajno da umanjimo njihovu količinu u namirnicama, ili da ih čak potpuno „ubijemo“.

„Od trenutka kada se povrće ubere, „nutritivni sat“ počinje da otkucava. Što duže stoji, više vitamina gubi“, kaže licencirani dijetetičar i nutricionista Dejna Anđelo Vajt za FoodNetwork.

Zbog toga je važno da za prirpemu hrane koristimo što svežnije povrće, kao i da ga pravilno skladištimo kod kuće. Hladnoća znatno usporava opadanje nivoa vitamina, pa je frižider najbolji izbor, a savet je i da sve povrće u frižideru držite u kesama ili kutijama koje ne propuštaju vazduh.

Izbegavajte da povrće sečete ili ljuštite pre skladištenja, jer celi proizvodi duže zadržavaju vitamine u odnosu na one iseckane.

Posebno pazite na način pripreme

Kuvanje povrća takođe može da umanji sadržaj vitamina rastvorljivih u vodi, kao što su folna kiselina, vitamin B1, B6 i C, naročito kada je u pitanju hrana koja se kuva duže od dva sata. Vitamin A, riboflavin i nijacin su izdržljiviji, dok kuvanje neće mnogo uticati na vlakna i minerale.

Vajt kao najbolju opciju preporučuje kratko kuvanje, koje će sačuvati najviše vitamina, a savetuje i da obratite pažnju na sledeće:

Zadržite ljusku kad god je to moguće
Izbegavajte podgrevanje, kuvajte količinu dovoljnu za jedan obrok ili dan
Koristite što manje tečnosti pri kuvanju
Radije odaberite kuvanje na pari
Kada kuvate povrće u vodi, sačuvajte tu vodu i iskoristite za supu
Ako imate mogućnosti, koristite aparat za pripremu hrane na vrelom vazduhu
Ako seckate povrće, secite ga na veće komade

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.