U trendu

Ove namirnice NE SMETE podgrevati u mikrotalasnoj

Ovo može ugroziti i zdravlje vašeg deteta.

Mikrotalasna rerna je nekad sjajan način da zagrejete ili pak da ispečete hranu, ali postoje namirnice koje ne smete stavljati u nju.

Tvrdo kuvana jaja

Nagli porast temperature u mikrotalasnoj rerni stvara veliku količinu pare u jaju, koja nema kuda da izađe, pa jaje može da pukne. Stoga, da biste izbegli ovu situaciju, narežite jaje na komadiće pre stavljanja u mikrotalasnu. Najzdravije bi ipak bilo da ga uopšte ne stavljate.

Majčino mleko i prehranu

Mnoge majke biraju da čuvaju svoje mleko za kasniju upotrebu, ali treba da znaju da se ono nikako ne sme grejati u mikrotalasnoj rerni. Toplota se neravnomerno raspoređuje i zato može doći do stvaranja plikova, od kojih se beba kasnije može opeći. Umesto toga, mleko zagrejte u činiji sa toplom vodom.
Mesne prerađevine

One u sebi sadrže hemikalije i konzervanse kojima je cilj da što duže produže rok trajanja, a podgrevanjem ti konzervanski postaju još više nezdraviji.

Piletina

Hrana osetljiva na bakterije u mikrotalasnoj rerni ima još veću šansu za razvoj istih. Poznato je da salmonelu često nalazimo u mesnoj preradi, a pogotovo u piletini. Zato je važno da se pileće meso skuva, kako bi se bakterije uklonile.

Mikrotalasna rerna ne može u potpunosti i ravnomerno da skuva svaki deo pilećeg mesa koje ima veću gustinu proteina, pa postoji mogućnost da bakterija preživi.

Lisnato povrće

U ovoj grupi, najrizičniji je spanać koji sadrži visok nivo nitrata. Iako je on sam po sebi bezopasan, on se kuvanjem u mikrotalasnoj može preći u nitrozamiin, koji može biti kancerogen. Ista stvar je i sa cveklom.

Ljute papričice

Ako ih stavite u mikrotalasnu pećnicu, ljute papričice u vadzuh ispuštaju kapsaicin, hemikaliju koja im daje ljutinu. Ona može uzrokovati probleme sa očima i disanjem .

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.