U trendu

Ovih grešaka niste ni svesni, a kvare ukus pripremljenim jelima

Koliko god mislili da ste vrhunski stručnjak u kuhinji i da vaša jela mogu da se posluže u najboljim restoranima, ipak postoje neke greške koje mogu da pokvare ukus vaših specijaliteta, a možda niste ni svesni da ih pravite.

Meso ne secite odmah nakon što ga uklonite s vatre. Ovo je kardinalna greška u kulinarskom svetu. Suzdržite se i nemojte ga dirati neko vreme nakon pripreme. Samo kratkih pet minuta može pomoći da prirodni sokovi meso ostave neodoljivo mekanim i ukusnim.

Hranu svakako probajte dok je pripremate kako biste mogli da znate kakvog će tačno biti ukusa. Stalnim isprobavanjem hrane lako ćete videti jeste li pogodili sa začinima i vremenom kuvanja.

Nemojte pretrpati svoje šerpe i tiganje. Previše hrane u jednoj posudi samo znači da se toplota neće pravilno raspodeliti. Ukus će biti mnogo bolji ako u više navrata skuvate isto jelo u manjim dozama.

Znate li koliko puta na roštilju morate okrenuti dobar komad mesa? Jednom! Možda zvuči šokantno, ali istina je. Stalnim menjanjem strana u mesu nećete zadržati njegove prirodne sokove koji ga čine ukusnim i mekanim.

Ne pripremajte meso odmah nakon što ga izvadite iz zamrzivača. Ostavite ga da se zagreje do sobne temperature i onda prionite na recept. Ovo će obezbediti ravnomernu podelu toplote, a samim time će i biti ukusnije.

Sastojke za jelo jednostavnije je kupiti u prodavnici, ali ništa ne može zameniti ukus svežeg voća i povrća. Zamenite zamrznuto i unapred pripremljeno onim s pijace. Ovim ćete sebi zadati nešto više posla, ali vredi.

Pripazite kako koristite začine. So i biber ne bi trebalo da se stavljaju nakon što je jelo skuvano već bi svoje ukuse trebalo da puštaju za vreme kuvanja. Ako vam se dogodi da stavite previše soli, razredite jelo s malo kiseline poput sirćeta ili soka limuna, a stalnim probanjem hrane pokušajte da izbegnete situacije u kojima nema dovoljno začina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar