U trendu

Ovo je greška koju mnogi prave kada odmrzavaju mleveno meso: To dovodi do opasnih komplikacija

Pripremate ručak i shvatili ste kasno da ste zaboravili da izvadite meso iz zamrzivača? Odmah pribegavate proverenim trikovima i načinima da ga što pre odmrznete, ali možda pravite veliku grešku i time ugrožavate svoje zdravlje.

Pre svega, da biste ubrzali proces, preporučuje se da se meso pre zamrzavanja upakuje u vreće i pritisne da bude tanje. Tako će se meso kasnije brže odmrznuti. Najvažnije je zapamtiti da mleveno meso nikada ne odmrzavate u vrućoj vodi ili na pultu, jer na taj način meso postaje podložnije bakterijama koje mogu izazvati trovanje hranom.

Iako ponekad vreme ne dozvoljava ovu metodu, odmrzavanje mlevenog mesa u frižideru se smatra najpouzdanijim. Ova metoda omogućava najveću kontrolu temperature i drži meso van opasne zone u kojoj se bakterije mogu brzo razmnožavati. Prema američkom ministarstvu poljoprivrede (USDA), za odmrzavanje pola kilograma mlevenog mesa u frižideru je potreban ceo dan, a nakon odmrzavanja treba ga iskoristiti u roku od jednog do dva dana.

Koji je najsigurniji način?

Za brže odmrzavanje, koje zahteva više pažnje, mleveno meso možete preliti hladnom vodom ili potpuno potopiti u hladnu vodu. Važno je osigurati da je pakovanje mesa hermetički zatvoreno kako bi se sprečio ulazak bakterija. Ako potopite meso, menjajte vodu svakih 30 minuta. Ova metoda omogućava da se manja pakovanja mesa odmrznu za sat ili manje, ali se meso mora pripremiti odmah nakon odmrzavanja.

Najbrži način za odmrzavanje mlevenog mesa je korišćenje mikrotalasne pećnice. Pre nego što to uradite, uklonite ambalažu otpornu na toplotu i stavite meso u posudu za mikrotalasnu pećnicu. Ako koristite ovaj metod, meso takođe treba pripremiti odmah nakon odmrzavanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.