U trendu

Ovo je jedini siguran način pripreme piletine

Pileće meso spada među omiljena jela kod mnogih, ali način na koji spremate može da utiče na vaše zdravlje.

Naime, ukoliko se ne pridržavate određenih pravila prilikom čuvanja, seckanja i pripreme piletine, bakterije mogu da se razmnože svuda oko vas.

Jedna od najvećih grešaka koju domaćice prave jeste što piletinu predugo ostavljaju na sobnoj temperaturi. Na taj način se bakterije brže šire i tako ćete prilikom konzumiranja poremetiti probavni sistem.

Odmrzavajte ga na tanjiru, pokrijte folijom i stavite na dno frižidera, a ne pri vrhu.
Bitno je da na pojedinim delovima frižidera temperatura varira, naročito pri vrhu ili u vratima, a najniža u donjem delu.
Ne bi trebalo da ga ispirate pre pečenja jer ćete tako bakterije s mesa raspršiti po celoj površini.
Stručnjaci su saglasni da samo ga začinite i pečete.
Nemojte se koristiti daskom za rezanje nakon što ste na njoj seckali sirovu piletinu.
Obavezno operite dasku, kao i nož.
Prilikom pripreme sirovog pilećeg mesa ostale namirnice ne smeju da budu u dodiru s mesom kako se ne bi prenele bakterije.
Ako ste pileće meso dirali rukama, nemojte da zaboravite da dobro operete ruke pre nego što nastavite s pripremom ostalih namirnica.

3 komentara
  1. Anonimni

    Ja sam napisala komentar, vi ga niste objavili! Zašto?!

  2. Anonimni

    Slažem se sa prethodnim komentarom. Godinama jedemo piletinu, ja je ne bih mogla pripremati da je prethodno ne operem. Otkuda bakterije – u mesu od hrane čime je pile hranjeno, od ruku koje su ga zaklale, očistile, pakaovale i onda tako ja da ga pripremam. Što bi deca rekla – malo sutra! Jedino pazim na dasku za sečenje, nož, ruke, a obavezno u vodu stavim malo sirćeta, a dasku i nož takođe obriše sunđerom koji sam prelila sirćetom. Eto, tako se ja branim od bakterija kojima nas non-stop prepadaju. Na kraju, zašto da jedemo piletinu kada nam je na raspolaganju“jeftino“ svinjsko, juneće, praseće i još neko meso…?!

  3. Anonimni

    Pasite travu.

Napišite komentar