U trendu

Ovo je ključna stvar u pripremi pire krompira, a mnogi u tome greše

U mnogim kuhinjama sveta pire od krompira spada u osnovne prehrambene namirnice. To naročito važi za Veliku Britaniju, pa ne čudu da je poznati londonski kuvar Marku Vering usavršio to klasično jelo, a svoje trikove za pravljenje pirea je odlučio da otkrije kako bi svako mogao da uživa u njegovom savršeno kremastom ukusu.

Ovaj šef tvrdi da je pravilno kuvanje krompira najvažnije za pripremanje pirea. Umesto da se krompir oljušti, naseče na veće komade, a onda kuva u vrućoj vodi da omekša, veoma je važno paziti da su komadi krompira jednake veličine. Naime, ako se komadi različite veličine bace u vodu, manji će se prekuvati, a veći se neće uopšte dovoljno skuvati. Čovek bi mogao pomisliti da je to svejedno – i tako će se sve zgnječiti na kraju u pire – ali prekuvani krompiri preuzmu previše vode pa je pire onda vodenast.

Osim toga, nakon kuvanja treba ostaviti krompir da odstoji pet minuta pa ga tek onda zgnječiti u pire.

Inače, pomoću jednostavnog trika pire od krompira može dobiti još bolju aromu i biti savršeno kremast svaki put.

Krompir je poput sunđera – upija tekućinu u kojoj se kuva (zbog čega se kasnije može lako zgnječiti u pire). Ali, voda ne daje pireu nikakvu aromu, zbog čega je najbolje krompir odmah skuvati u lagano posoljenom mleku. Tako će krompir odmah preuzeti deo arome i kasnije će biti veoma kremast.

Osim toga, kod kuvanja dodajte malo jestivog skroba u mleko. Ako će vam kasnije biti potrebno još malo tečnosti za pire, nećete morati da dodajete hladno mleko iz frižidera, nego mešavinu mleka i skroba – to će fino zgusnuti i još aromatizovati pire. 

Savet za gurmane: Za još intenzivniji ukus možete skuvati krompir u pavlaci i začiniti ga sa malo belog luka i svežim začinskim biljem (poput majčine dušice ili ruzmarina).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.