U trendu

Ovo je najveća greška koju pravimo prilikom zamrzavanja mlevenog mesa

Mlevena junetina nezaobilazan je deo brojnih jela – od nje možete praviti pljeskavice i ćevape, ćuftice i rolate. Taj tip mesa biće odlična ideja i za razne sosove i variva. Ako želite da uživate u jelu na bazi mlevene junetine, važno je meso čuvate na najbolji mogući način, piše Punkufer.

Sirova mlevena junetina u frižideru može da se čuva tek dan ili dva. Ako ne planirate da potrošite svu količinu mesa u tom kratkom periodu, važno ga je zamrznuti. Jedna od najvećih grešaka koju možete da napravite kada zamrzavate mleveno juneće meso jeste da ga stavljate u zamrzivač koji ne radi dobro.

Da bi se meso dobro zamrznulo i da bi se sprečilo širenje štetnih mikroorganizama u njemu, zamrzivač mora kontinuirano da radi na -18 stepeni Celzijusa. Ako niste sigurni radi li vam zamrzivač kako treba, proverite termometrom.

Pre nego što meso stavite u zamrzivač, podelite ga na manje porcije, odnosno na onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete da uradite jeste da odmrznete meso, uzmete manji deo, a ostatak ponovo zamrznete.

Svaku porciju mlevenog mesa zamotajte u plastičnu i aluminijumsku foliju, a potom u plastičnu kesicu. Označite datum kada ste meso zamrznuli. Stručnjaci preporučuju da meso ne držite u zamrzivaču duže od tri do četiri meseca. Nakon isteka tog vremena gubi na svom kvalitetu i ukusu.

U led možete staviti i već termički obrađeno mleveno meso, npr. bolonjeze sos. Pustite da kuvani sos s mesom dođe na sobnu temperaturu pre nego što ga spakujete u individualne porcije i stavite na zamrzavanje.

A znate li kako je najbolje odmrznuti mleveno meso? Zamrznuti komad mesa stavite na tanjir ili u posudu i prebacite u frižider na 24 sata i pustite da se odmrzne do kraja pre nego što ga upotrebite za željeno jelo.

Meso obvezno stavite na tanjir ili u posudu kako biste sprečili kapanje tečnosti iz odmrznutog mesa po drugim namirnicama u frižideru. U toj tečnosti mogu se naći štetne materije koje mogu kontaminirati hranu ako nije dobro termički obrađena i ugroziti vaše zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar