U trendu

Ovo morate da znate: Kako se pravi savršen sneg od belanaca?

Sneg od belanaca osnova je mnogih deserta, pa samo jedna greška može potpuno uništiti celokupan trud.

Kako bi izbegli katastrofu i neispunjena obećanja o predivnoj poslastici, držite se sledećih šest pravila, pomoću kojih će sneg od belanaca svaki put biti savršen.

Pažljivo odvojite jaja

Ovo je možda najvažniji korak u pravljenju šlaga od belanaca. Bez obzira na to koju tehniku koristite za odvajanje, dobro pazite da ne razbijete žumance! Ako se u belancima nađe samo jedna kap žumanca, nećete moći da ih istučete na pravi način. Ovo takođe znači da i posuda i mikser moraju da budu savršeno čisti

Koristite sobnu temperaturu

Najbolje bi bilo odvojiti belanca i ostaviti ih na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. To će osigurati da smesa kasnije ima veliki volumen, a to je upravo ono što želite.

Krenite sporo, a zatim postepeno ubrzavajte

Ako krenete sa sporijim mešanjem, a zatim postepeno dodajete brzinu, dobićete više volumena. Potrošite minut ili dva na svaku brzinu miksera – to će rezultirati prozračnijom smesom koja će biti bolja od tvrdog, gustog deserta. Ako želite dodatno da stabilizujete belanca, možete im dodati i malo slatke pavlake, prenosi Faktor

Dodajte šećer tek kad se belanci zapene

Kad se u belancima pojave mehurići pravo je vreme da dodate šećer. Kao i kod mešanja, dodajte šećer postepeno kako bi se ravnomerno rasporedio na celu smesu.

Starija jaja

Takođe, jaja koja nisu sasvim sveža, već su stara tri i više dana, navodno su bolja za izradu snega.

Mrvica kiseline

Majstori poslastičarstva dodaju i mrvicu neke kiseline, na primer, nekoliko kapi limuna ili sirćeta, ali nakon što stave šećer. To daje hrskavost spolja, a mekoću i lepljivost iznutra – ako pravite puslice ili neki drugi desert u kojem sneg od belanaca ima glavnu ulogu, kao samostalan desert ili kao spoljašnji dodatak, recimo, na tartu. Takođe, malo kiseline osigurava stabilnost snega.

Da je šam od belanaca dobro umućen i dovoljno čvrst, možete da budete sigurni kada posudu okrenete naopačke, a smesa se ne pomeri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar