U trendu

Ovo niste znali: Od vrste džezve zavisi ukus KAFE, koju vi koristite?

Ovo vam niko nije rekao, od vrste džezve zavisi ukus kafe: Ne dozvolite da vas prevare – evo koje su najjeftinije, a koje daju najkvalitetniji napitak

Domaća, turska, odnosno srpska kafa – kako je sve češće zovemo, omiljeni je napitak Srba. Gotovo da nema osobe koja jutro ne započinje ovim toplim napitkom. Iako priprema deluje jednostavno, postoje cake koje prave veliku razliku u ukusu. Pa tako, ako domaćica dobro skuva kafu često u šali kažemo da „može da se uda“.
Kako se priprema domaća kafa? Uobičajen postupak jeste da se voda sipa u džezvu, po potrebi doda šećer, i zagreva se dok ne proključa. Međutim, stručnjaci kažu da ukus i kvalitet samog napitka zavise i od same džezve…

Od emajla

Ovo su solidni modeli po pristojnim cenama. Dobro se peru i dugo traju. Ali tu je i minus – džezva se nejednako zagreva, što može pokvariti ukus kafe.

Od keramike

Prilično su skupe, a krhke. Međutim, kafa koja se u njima priprema je savršenog ukusa, pošto se džezve ravnomerno zagrevaju i dugo drže temperaturu, ne dozvoljavajući da se piće prevremeno ohladi.

Od bakra

Ako unutrašnjost džezve nije prekrivena slojem kalaja, prekomerno zagrevanje može dovesti do oslobađanja štetnih materija.

Od aluminijuma

Lagane, jeftine dobro se zagrevaju. Međutim, neki tvrde da se na visokim temperaturama, u kontaktu sa tečnošću, oslobađaju štetne materije.

Savet plus!
Kada kupujete džezvu, izaberite onu  sa širokom bazom i uskim „vratom“. U takvoj posudi će se formirati penasti pokrivač koji  zadržava aromu kafe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar