U trendu

Ovo piće je bilo neizostavni deo svakog detinjstva, a malo ko zna od čega se pravi (RECEPT)

Starije generacije sigurno se sećaju boze. U pitanju je osvežavajući napitak koji se najčešće konzumirao leti i najbolje je gasio žeđ.

Nekada nije postojala poslastičarnica u kojoj se nije služila hladna boza i limunada, koje su se držale u velikim posudama u kojoj se stalno okretao metalni deo nalik na propeler koji je hladio piće.

Iako su mnoge mame pravile bozu kod kuće i čuvale u bokalu u frižideru ona nije bila tako slatka kao ova poslastičarska boza.

Boza je orijentalni napitak koji su, kako se veruje, u Srbiju doneli Turci Osmanlije. Vremenom se ovo bezalkoholno piće odomaćilo u srpskim kućama, ali i širom Balkana. Za razliku od industrijskih sokova, na kojima su odrasle mlađe generacije i čiji sastav je često upitan, boza je potpuno prirodan i zdrav napitak.

Međutim, mnogi nisu znali od čega se zapravo pravi boza i zanemeli su od šoka kad su shvatili od kojih sastojaka se priprema ovo osvežavajuće piće. Ovaj napitak se pravi od brašna i kvasca koji nisu uobičajeni sastojci za sok.

Zbog obilja kvasca boza sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12) vitamine A i E kao i gvožđe, kao i veliki broj korisnih bakterija. Boza je piće koje osim što gasi žeđ daje snagu organizmu pa se posebno preporučuje sportistima, trudnica,a porodiljama, deci…

Sastojci:

– 5 l vode

– 4 kašike kukuruznog brašna

– 1 kašika običnog brašna

– 1 kesica suvog kvasca

– 400 g šećera

Priprema:

Sipajte vodu u šerpu pustite da proključa. Razmutite brašno sa malo hladne vode da nema grudvica i sipajte u ključalu vodu. Kuvajte uz povremeno mešanje nekih pola sata. Kvasac promešajte sa malo mlake vode i kašičicom šećera. Ostavite 10 minuta da se aktivira, pa dodajte u vodu sa brašnom i promešajte. Ostavite da odstoji 24 sata, pa procedite. Sipajte šećer u šerpu, prelijte sa 1/2 l vode. Kuvajte dok ne krene da ključa, potom sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi, a potom sipajte u hladni napitak koji ste ranije pripremili od brašna i kvasca, sve dobro izmešajte i ostavite da se ohladi u frižideru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.