U trendu

Ovo su najčešće greške koje pravite pri kuvanju kafe i uništavate joj ukus

Iako to radite automatski svakog jutra i mislite da ne radite ništa pogrešno, verovatno postoji nekoliko koraka u procesu kuvanja kafe koji ostavljaju prostora za poboljšanja. Evo najvećih grešaka koje pravite dok kuvate kafu kod kuće, i saveta kako ih popraviti, piše Real Simple.

Količina zrna ne odgovara stilu kuvanja

Različiti stilovi kuvanja zahtevaju različite veličine mlevenja. To je zato što je stopa ekstrakcije taloga kafe veća ako je finije mlevena. Korišćenje finije mlevenih zrna takođe povećava vreme potrebno za prolazak vode kroz talog kafe, što povećava vreme tokom kojeg su voda i talog u kontaktu. Sve se to prevodi u ovo opšte pravilo: metode kuvanja s kraćim vremenom kontakta zahtevaju finije mlevena zrna kafe; oni s dužim vremenom kontakta zahtevaju grublje mlevena zrna.

Korišćenje vode iz slavine

Lako je zaboraviti da je kafa približno 98 posto vode. Unošenje odgovarajuće hemije vode promeniće kvalitet vašeg omiljenog napitka, a idealna je upotreba filtrirane vode.

Kuvate na pogrešnoj temperaturi

Temperatura vode izuzetno je važna. Tokom kuvanja treba da bude između 90° C i 95° C. Korišćenje termometra najjednostavniji je način da proverite da li je voda dovoljno vruća, ali ako pri ruci nemate nijednu od ovih mogućnosti, vodu možete prokuvati i ostavite je da stoji oko 30 sekundi pre kuvanja.

Ne merite svoju kafu

Ljudi često dodaju previše kafe da bi bila jačeg ukusa, ali ako koristite previše, rizikujete da dobijete kisele ukuse. Osim toga, uprkos onome što mislite, više kafe neće napraviti jaču šoljicu kafe. Postoji samo određena količina kofeina koji možete izvući iz zrna pre nego što uništite ukus, zbog vremena kontakta, brzine ekstrakcije i razmere vode i kafe. Zlatno pravilo je 2 kašičice kafe na 170 mililitara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.