U trendu

Ovo svaki Srbin mora da zna: Poznati enolog otkrio kako prepoznati da li je rakija domaća

U vremenu kada razvoj industrije napreduje munjevitom brzinom teško je razlikovati sintetiku i pamuk, skaj i kožu, pravu voćnu rakiju od onih sa ekstraktima.

Da više ne biste bili u nedoumici od čega je napravljena rakija koja vam je poslužena ili koju ste kupili, isprobajte jednostavne savete koje vam donosimo.

Postoje načini da i laik može da proveri od čega je i kog kvaliteta rakija koju pije i plaća.

Na nedavno održanoj degustaciji rakija čuvenog šumadijskog proizvođača, poznati enolog, stručnjak za vina, Nikola Biorčević, otkrio je i kako proveriti kvalitet rakija. On je završio i tehnologiju jakih alkoholnih pića i najpozvaniji je da govori na ovu temu.

– Malo rakije sipate na dlan, protrljate i ostavite da se osuši. Tada pomirišete dlan. Ako je veštačka aroma ili bilo šta što nije prirodnog porekla, na temperaturi dlana od 37,2 stepena ispari vrlo brzo. Ostaje samo ono od čega je rakija napravljena. To važi i za šljivu, viljamovku, kajsiju, za sve. Tako uvek možete da dokučite šta je baza neke rakije. Ako je travarica, razmažete je na dlanu, pustite par sekundi, i ako miriše na šljivu baza je šljiva. Za sve veštačke rakije uglavnom je baza ili bundeva ili jabuka ili krompir, najjeftinije sirovine, i onda se dodaju veštačke arome. To je, po mom mišljenju prevara potrošača. Ali evo, ja vam otkrivam kako da ne budete prevareni – kaže Biorčević, a prenosi Telegraf.

On kaže da je uz pomoć dlana lako otkriti i ima li u rakiji dodatog šećera. Treba je sipati na dlan, zatim „razmazati“ drugim dlanom i malo sačekati. Kada se potom dva dlana spoje i razdvoje, ako ima dodatog šećera dlanovi će se lepiti jedan za drugi, kaže enolog. Tajnu provere rakije podelio je sa svima jer je od onih koji misle da je srpska rakija naš brend i veliki izvozni potencijal. I zbog toga ga ne treba sramotiti.

Saveti stručnjaka pomažu nam u situacijama kada je pred nama skupa rakija u lepoj flaši, etiketa još lepša, a rakiju u medijima prati i dobra reklama. A može se desiti da je u flaši na kojoj piše kajsijevača, u stvari – jabuka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.