U trendu

Ovu tečnost svi prosipamo, a ona je pravo blago: Ima neverovatno korisne namene

Svi smo upoznati sa tim koliko su masline zdrave i dobre za naš organizam. Ova biljka sa razlogom nosi titulu najvećeg prirodnog antibiotika.

A ono što većina ne zna je to da je i sama tečnost koja sa maslinama dolazi u tegli, pravi izvor korisnih materija za naš organizam – snižava holesterol, poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od dijabetesa.

Većina tu tečnost prospe u sudoperu pre nego što baci teglu, a ipak bi trebalo da je sačuvate. Ta salamura od maslina sastoji se od mešavine vode, sirćeta i soli i ima mnogo zdravstvenih benefita.

Uz protivupalna svojstva, sadrži i vitamin E, što znači da ga možete upotrebiti za masiranje temena i tako podstaći rast kose.

Ipak, ono za šta se najviše koristi ova tečnost jeste kao pravi saveznik domaćicama u kuhinji. Budući da je sok samo mešavina sirćeta, vode i soli, možete ga koristiti na približno isti način kao što biste koristili obično sirće ili ulje za začinjavanje jela. Ukratko, slobodno počnite da dodajete sok od maslina u svoju svakodnevnu ishranu!

Kako da koristite tečnost od maslina?

Odlična kao marinada za meso

Sa svojim slanim, a kiselkastim ukusom, čini izvrsnu marinadu za meso. Pomoću njega možete začiniti svinjske kotlete, marinirati odreske i napraviti prelive za salate.

Umesto vode u sosovima ili kao bujon

Može se koristiti umesto vode u sosovima za picu i testeninu, ali i kao zamena za bujone kako bi jelima dodala sličnu aromu svog ukusa. Kako su masline bogato zastupljene u mediteranskoj kuhinji, najbolje je tamo potražiti ideje za primenu vode od maslina. Sa njom možete napraviti humus, hleb od maslina i sosove na bazi jogurta.

Odlično se meša u koktele

Još jedan razlog zašto bi svakako trebalo da sačuvate sok od maslina jeste pripema martinija. Preporučujemo da ovaj koktel pripremite dodavanjem 15 ml soka maslina, 30 ml džina ili votke i 15 ml vermuta. Kada pojedete masline, nemojte je ostavljati u tegli, već je prebacite u hermetički zatvorenu posudu i držite do nedelju dana u frižideru ili dva meseca u zamrzivaču.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar