U trendu

Pazite na koji način ih čuvate: I ove namirnice mogu da se pokvare

Začini i grickalice ne mogu da traju večno

Ljudi se često nalaze u zabludi kada misle da pojedine praškaste i suve materije mogu da stoje neograničeno.

Istina je da pojedine materije imaju zaista dug rok trajanja, ali daleko od toga da je on baš neograničen ili toliko dug koliko se misli.

Rok trajanja nekih od njih isključivo zavisi od načina na koji ih skladištite.

Šećer
Usled izlaganja vazduhu, šećer može da se osuši u roku od četiri meseca nakon otvaranja pakovanja, naročito ako sve vreme stoji u papirnom pakovanju, u kom najčešće i dolazi. Kako šećer zaista ne bi imao rok trajanja, mnogo je bolje da ga držite u posudi koja može hermetički da se zatvori.

Brašno
Većina ljud pravi grešku kada čuva brašno u nekoj posudi na sobnoj temperaturi. Za brašno je mnogo bolje da stoji u frižideru ili zamrzivaču.

Brašno pravljeno od celog zrna može da traje do osam meseci kada stoji u frižideru, a u zamrzivaču čak i do godinu dana.

Prašak za pecivo
Kesice praška za pecivo i sode bikarbone će vremenom izgubiti svoja svojstva, tako da kolač koji nameravate da napravite, neće ispasti onako kako ste zamislili. Ukoliko niste digurni u to da li valja, pokušajte sa jednim eksperimentom: pomešajte sodu bikarbonu sa sirćetom ili prašak za pecivo sa vrelom vodom.

Ukoliko se zapene i bubre, možete da ih koristite u pripremanju hrane.

Čaj i kafa
Kesice čaja imaju rok trajanja do godinu dana, nakon čega se iz osušenog bilja luče materije koje čaju daju gorak i opor ukus. Isto važi i za kafu.

Najbolje je da ove namirnice potrošite u roku od dva meseca od kupovine.

Pirinač
Beli pirinač traje poprilično dugo, ali ako ste ljubitelj zdravijeg, smeđeg pirinča, preporučujemo da ga držite u zamrzivaču. Na taj način, on će moći da se koristi i do šest meseci.

Beli luk
Popularni začin najbolje je čuvati u tamnoj, hladnoj ostavi u mrežastim vrećicama. Kada se čuvaju predugo, glavice belog luka mogu da se smežuraju ili proklijaju.

Nijedna od tih pojava nije štetna, ali obe su pokazatelji da beli luk više nema isti kvalitet i ukus.

Orašasti plodovi i semenke
Orasi i semenke obično imaju veliku količinu ulja u sebi i to ulje će, kao i kuhinjsko, da užegne nakon nekoliko nedelja držanja u ostavi.

Za optimalnu svežinu i duži rok trajanja, stavite orašaste plodove i semenke u providnu kesu za zamrzivač i stavite ih u frižider. Stručnjaci kažu da tako mogu da stoje čak i do godinu dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar