U trendu

Perete sirovu piletinu? Odmah prestanite, veoma je opasno

Ukoliko još uvek pre spremanja sirovu piletinu perete vodom, trebalo bi odmah da prestanete s tom praksom. Pranjem pilećeg mesa, upozoravaju zdravstveni stručnjaci, širi se potencijalno opasna bakterija, jedan od glavnih uzročnika trovanja hranom.

Reč je o bakteriji iz porodice Campylobacter. Ovaj rod bakterija najčešće se nalazi na mesu i živini koja je tokom obrade bila kontaminirana, i to uglavnom životinjskim izmetom. Ako kontaminiranu piletinu operete, bakterije će se raširiti gde god ta voda kapne, ističu zdravstveni stručnjaci. Na taj način se bakterije šire s mesa na ruke, radnu površinu, kuhinjsku krpu, odeću i pribor za kuvanje, prenosi Index.hr.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti naveli su niz koraka kojima možete eliminisati mogućnost trovanja hranom kad kuvhate kod kuće. Evo koji su:

„Piletina je dobar i zdrav izbor, ali sirova piletina često zna da bude kontaminirana bakterijama iz roda Campylobacter, a ponekad i bakterijama Salmonella i Clostridium perfringens. Ako jedete nedovoljno kuvanu piletinu ili neku drugu hranu zaraženu bakterijama iz sirove piletine i njenih sokova, možete se otrovati hranom“, stoji u njihovom saopštenju.

„Sirova piletina trebala bi se staviti u kesu za jednokratnu upotrebu pre nego što je odložite u frižider, ruke bi trebalo dobro oprati nakon rukovanja njome, a bilo bi dobro koristiti i odvojenu dasku za sečenje. Važno je da ostalu hranu ili sveže proizvode ne stavljate na istu površinu zajedno sa sirovom piletinom“, objašnjavaju stručnjaci.

Trovanje hranom može biti neprijatno iskustvo za svakoga, međutim u rizičnu grupu spadaju deca mlađa od pet godina, osobe starije od 65 godina i one s oslabljenim imunitetom, kao i trudnice.

U slučaju trovanja hranom, stručnjaci preporučuju da posetite lekara ako imate povišenu temperaturu, proliv koji traje više od tri dana, ako povraćate ili ste primetili krv u stolici i znake dehidratacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.