U trendu

Pet grešaka zbog kojih punjene paprike nikad nisu dovoljno ukusne

Domaćice uglavnom prave punjene paprike na “svoje“ načine. Neki kuvari u mesnu smesu dodaju sirov pirinač, dok ga drugi tostiraju na masti, ali svi se slažu da nadev mora biti sočan. Tajna slasti može biti u odabiru odgovarajuće vrste mesa, a kako bi se bolje povezalo s ostalim sastojcima, može se dodati i jaje.

Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mešavini povrtne supe i koncentrata paradajza, a “klasičari” više vole da dodaju domaći umak od paradajza.

Kupujete pogrešnu vrstu paprika

Najbolje paprike za punjenje jesu paprike tankih zidova, poput babura. Naravno, možete pokušati da eksperimentišete s rogama i drugim vrstama, ali u tom ćete slučaju dobiti potpuno drugačije jelo od onog koje tradicionalno pripremaju mame.

Pogrešno birate meso

Iako svaka domaćica ima svoj recept, za smesu se najčešće koristi mešavina mlevenog mesa, pirinča i luka, a dodaju se i začini poput mlevene paprike, bibera, soli, peršuna i belog luka. Može se ubaciti i jaje. U slučaju da se odlučite za čistu junetinu, najbolji je izbor meso od plećke. Neki kuvari za sočnost i aromu dodaju i sitno seckano suvo meso.

Paprike punite do vrha

Nakon što očistite papriku od semenki, napunite je smesom, ali nikada do vrha. Tokom kuvanja pirinač povećava volumen, pa smesa može ispasti, a paprike popucati. Na vrh mesne smese možete staviti i kriške paradajza jer, osim što smesa neće ispasti iz paprike, aroma će biti primamljivija, piše Punkufer.

Dodajete previše zaprške

Paprike spadaju u povrće koje se teže probavlja, a pridodate li tome i masnoću iz nadeva i obilje zaprške, postoji rizik da zažalite što ste pojeli jednu previše. Lakša varijanta podrazumeva manje zaprške ili brašno razmućeno u vodi, kojim se takođe može zgusnuti sos.

Pogrešno pripremate pirinač

Kako navodi Punkufer, razlog zbog kojeg su paprike kod komšija uvek bolje može biti i u načinu pripreme pirinča. Odaberete li nekvalitetan pirinač ili ga prekuvate, rezultat neće zvati na repete. Pirinač je najbolje dodavati sirov u smesu ili je kratko tostirati, odnosno kratko zapeći na ulju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar