U trendu

Poboljšavaju ukus svakog jela: Jedan čaj obavezno dodajte pirinču, a drugi korama za tortu!

U azijskim zemljama, čaj ne samo da se pije, nego je i čest dodatak jelima, čime im daje specifičan ukus.

Pri odabiru čaja treba paziti da se aroma slaže s namirnicama, pa se tako voće najbolje slaže s voćnim čajevima, dok je za meso najbolje odabrati crni ili zeleni čaj, kao I čaj od jasmina. Listiće čaja možete dodati i u preliv za sladoled, krem brule ili panj tortu.

Riba i meso mogu se dimiti i marinirati listićima čaja, ali i kuvati na njegovoj pari. Umesto vode koristi se čaj, najčešće od jasmina koji ribi daje posebnu aromu.

Piletina i ćuretina se, posle prženja ili pečenja, začinjava soja sosom i izmrvljenim zelenim čajem.

Ukus mesa i pirinča će se znatno popraviti ako mu dodate izmrvljene listiće zelenog čaja.

Sveži listovi matičnjaka se pred služenje dodaju salatama, umacima, jelima od povrća, supama i čorbama. Usitnjen list se meša sa sremskim sirom ili pavlakom i koristi kao namaz. Suvim ili svežim listovima začinjavaju se mesa i ribe. Listovi mogu da se koriste i kao začin pri spravljanju raznih poslastica umesto limuna, ali se ne kuvaju, jer tako gube miris, već se dodaju na kraju kuvanja.

Čaj od jasmina možete dodati testima kako biste poboljšali aromu. U kore za tortu takođe možete dodati čaj od kamilice, a karakterističan ukus će pirinač dobiti ako mu dodate listiće čaja od jasmina. Erl Grej čaj je odličan dodatak testu za keks.

Zelenim čajem takođe možete poboljšati ukus pirinču. Nekoliko listića čaja izmrvite preko kuvanog pirinča. Bićete iznenađeni koliko će ukus biti poboljšan.

Timijan ili bosiljak je takođe našao svoju primenu u kulinarstvu. Dodaje se pečenju od divljači, govedini, ovčetini, prženoj džigerici, prženoj ribi, jelima od pečurki i služi kao začin jelima spremljenim na roštilju. Sastavni je deo mnogih sosova, dobar je dodatak salati od paradajza i krastavaca. Timijan se preporučuje za začinjavanje svih izrazito masnih jela, svih vrsta mesa i ribe i teških soseva.

Evo još jednog saveta koji će vam dobro doći u kuhinji. Ako je meso ustajalo, treba ga potopiti u čaj od kamilice i ostaviti da odstoji 10 minuta a  potom ga isprati hladnom vodom. Ako neprijatan miris nije nestao postupak sa čajem ponoviti više puta.

Jedan od naših tradicionalnih recepata  je štrudla a ukus ćete joj poboljšati ako kvasac rastopite u toplom čaju. Možete koristiti čaj od kamilice ili zeleni čaj. Inače, kamilicom možete natopiti i kore za tortu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.