U trendu

Pomfrit kao iz restorana: Kuvar otkriva tajni sastojak

Svi znamo da je pomfrit iz restorana uvek savršeno hrskav, začinjen i generalno jako ukusan. Ali kada ste probali sami da ga napravite nije bio ni blizu tako savršen – zato što postoji jedan trik za koji mali broj ljudi zna
Shutterstock

– Za početak, važno je odabrati savršen krompir. Birajte one „brašnastije“, s više skroba kao i one koji imaju tamniju koru. Upravo je skrob ključan za to da krompir bude hrskav spolja, a mekan iznutra – rekao je za „Greatist“ kuvar Pol Malvone.

Druga bitna stvar je način na koji sečete krompiriće. Optimalna širina je oko šest milimetara, bude li tanji lako će zagoreti, a ostaće sirov iznutra, a bude li deblji neće biti dovoljno hrskav.

Međutim, kuvar Malvone upozorava da vlaga na krompirićima otežava pečenje jer se masnoća teže hvata za površinu krompira – zato savetuje da ih pre pečenja osušite u kuhinjskoj krpi.

A trik, odnosno tajni sastojak koji čini čuda za pomfrit je kukuruzno brašno kojim jednostavno malo pospite po krompirićima. Skrob iz njega će pokupiti višak tečnosti i na krompiru stvoriti sloj koji će pomoći da postignete hrskavost kao u restoranima. Upravo je to ključno za dobijanje savršenog pomfrita. Dovoljna je kašičica kukuruznog brašna na kilogram krompira.

Kuvar potom dodaje da mnogi „potapaju“ krompir u ulje, a to je zapravo pogrešno. Dovoljna je kašika ulja na kilogram krompira, a bitno je samo da svaki krompirić bude „obložen“ uljem.

Zatim ih samo ravnomerno rasporedite na podlogu za pečenje i ubacite u rernu koja prethodno treba da bude zagrejana. Idealna temperatura je oko 230 stepeni Celzijusa, a treba ih peći oko 20 minuta. Na pola pečenja ih okrenite na drugu stranu i imaćete savršene krompiriće, kao iz restorana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.