U trendu

Pravila u kuvanju koja slobodno smete prekršiti

Pravila su tu sa razlogom, da bi se poštovala. Međutim, nekada treba dati prednost kreativnosti, a rezultati sigurno neće izostati. Ovo su neka pravila u kuvanju kojih se, definitivno, ne morate pridržavati.

– Dok većina recepata nalaže maslinovo ulje, možete slobodno koristiti druge vrste ulja za kuvanje. Maslinovo ulje košta mnogo više od drugih ulja poput ulja repice i biljnog ulja. Možete koristiti neutralno ulje poput biljnog ulja za kuvanje, a maslinovo ulje sačuvati za začinjavanje salata i za marinade.

– Ispiranje pečuraka je apsolutno dozvoljeno. Brisanjem papirnim ubrusom ponekada nećete ukloniti svu prljavštinu sa njih. Uzmite dve do tri pečurke, stavite ih pod mlaku tekuću vodu i protrljajte ih između dlanova. Zatim ih stavite na papirni ubrus da se ocedi višak vode.

– Iako se rižoto tradicionalno pravi sa belim vinom, rižoto od pečuraka možete napraviti i sa crnim vinom. Obogatiće ukus i jelo će biti u potpunosti transformisano. Takođe, recepti vam nalažu da kuvate rižoto tako što ćete postepeno dodavati temeljac i mešati malo po malo. Međutim, možete napraviti sasvim pristojan domaći rižoto tako što ćete odjednom dodati sav temeljac. I potrebno vam je samo da ga nekoliko puta promešate, a ne da bdite nad njim.

– Većina recepata za kuvanje testenine vam kaže da ogroman lonac napunite vodom i da je ostavite da proključa. Apsolutno ne morate to da radite, možete koristiti tek toliko vode da bude 5 ili 6 centimetara iznad nekuvane testenine. Ovo ima dve svrhe. Prvo, voda će proključati mnogo brže. Drugo, ostaće vam voda prepuna skroba, koja će vam pomoći u tome da se za svaki rezanac zalepi jednaka količina ukusnog sosa.

– Ljudi mnogo pričaju o kuvanju temeljca, ali to oduzima mnogo vremena. Umesto da pravite domaći temeljac, možete kupiti i koristiti kocke za supu, jer one savršeno funkcionišu. Zaista imaju odličan ukus u većini jela, koji se ni po čemu ne razlikuje od domaćeg temeljca.

– Ne obraćajte previše pažnje na vrstu luka sa kojim kuvate. Kada recept zahteva luk, slobodno zanemarite bilo koju boju luka koja vam je potrebna. Koristite bilo koji luk koji imate na raspolaganju, jer to neće značajno promeniti ukus jela, savetuje portal buzzfeed.com.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar