U trendu

Prerađevine od svinjskog mesa

S prvim zimskim danima, u našim krajevima, na selima, dolazi do svinjokolja. Ako i sami želite da se oprobate u pripremanju prerađevina od svinjskog mesa, nudimo vam nekoliko korisnih saveta.

Topljenje masti


Slaninu iseći na sitnu parčad, dodati malo vode i soli, pa na umerenoj temperaturi zagrevati. Staviti nekoliko glavica nasečnog crnog luka. Kada čvarci postanu žuti, mast treba procediti.

Čvarci


Prilikom topljenja sala, kad čvarci dobiju žutu boju, treba ih preliti šoljom mleka i brzo mešati. Na ovaj način će oni ispustiti svu mast i dobiti specifičan ukus. Čvarke treba ponovo procediti, opet propržiti, izručiti ih u hladan sud i mešati dok ne budu potpuno hladni. Tada se mogu malo posoliti.

Švargle


Iseći na parčad srednje veličine srce, jezik, uši, kožurice i parčad mesa sa glave svinje, pa ih dobro skuvati u vodi koju ste posolili, pobiberili i u koju ste sitno naseckali beli luk. Ovom masom ispuniti svinjski želudac. Staviti švarglu u dosta vrele vode i dodati jednu kašiku sirćeta. Držati je u vodi oko sat i po, pazeći da voda ne provri. Izvaditi švarglu, staviti je između dve ravne ploče i presovati.

Džigernjača


Džigernjača se može praviti na više načina. Meso sa svinjske glave, polovinu bele i crne džigerice i nešto kožurica očišćenih od masti kuvati do raspadanja. Jedan kilogram crnog luka sitno naseći i ispržiti. Samleti ga zajedno sa džigericom, kožuricama i mesom. Samlevenu masu posoliti i pobiberiti. Ovom masom puniti debelo crevo. Gotove džigernjače staviti u vrelu vodu i bez vrenja ostaviti 15-20 minuta.

Krvavice


Samleti meso sa glave svinje i kožuricu. Skuvati slaninu i iseći je na sitnu parčad. Posoliti, pobiberiti i dodati, po ukusu, ljutu papriku. Ovoj masi dodati svežu svinjsku krv, sačuvanu pri klanju, ali samo toliko da masa postane mekana. Napuniti debelo crevo, staviti krvavice u vrelu vodu i bez vrenja ostaviti 15-20 minuta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.