U trendu

Pripremanje živine za pečenje u rerni

Pile i druga živina priprema se za pečenje u rerni tako što se najpre učvrsti koncem ili iglom za nabadanje. Na taj način se čuva oblik pileta i sprečava ispadanje nadeva. Nadev treba stavljati samo u vratni deo i ne treba ga gurati duboko u šupljinu.

Povezivanje koncem

1. Udenite konac u iglu. Položite pile tako da grudima bude okrenuto nagore. Karabatake gurnite natrag, tj. nadole. Uvucite iglu u zglob bataka kroz pile, a zatim i kroz drugi zglob.
2. Povucite kožu vrata preko šupljine i preklopite vrhove krila. Provucite iglu kroz oba dela svakog krila, kroz kožu vrata i ispod leđne kosti.
3. Okrenite pile na stranu. Čvrsto povucite konac, povežite krajeve i odsecite. Gurnite vratni kraj u šupljinu i prekrijte kožom.
4. Provucite iglu kroz kožu. Koncem povežite batake, snažno povucite i povežite krajeve.

Jednostavno povezivanje

5. Položite pile tako da grudima bude okrenuto nagore. Karabatake držite jednom rukom, iglu za nabadanje provucite ispod zgloba bataka i gurnite kroz pile.
6. Okrenite pile. Povucite kožu vrata i preklopite krila preko nje. Provucite iglu za nabadanje kroz jedno krilo, vratnu kožu, a zatim i kroz drugo krilo.

Pečenje

Veliku živinu prekrijte folijom da se koža ne bi prepekla. Masniju živinu, poput guske i patke, položite na rešetku kako bi se mast ocedila, a koža ostala hrskava. Za malo pile, na temperaturi od 190 stepeni potrebno je 40 do 45 minuta pečenja, a za veliko, na istoj temperaturi, 20 minuta na svakih 500 grama i još 20 minuta. Patka se na 200 stepeni peče najmanje 25 minuta na svakih 500 grama, a fazan na istoj temperaturi oko 50 minuta. Na 180 stepeni, za ćurku od 3,5 do 4,5 kg potrebno je 2,5 do 3 sata pečenja, za ćurku od 5 do 6 kg potrebno je 3,5 do 4 sata, a za ćurku težine 6,5 do 8,5 kg – 4,5 do 5 sati pečenja. Naravno, ovi podaci mogu poslužiti samo kao vodič; najbolje je da sami uvek proverite da li je meso zaista pečeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.