Kako razlikovati pravi od lažnog meda

Svakodnevna upotreba meda pomaže nam da održavamo dobro zdravlje i preporučuje se od 60 do 100 grama meda dnevno za odrasle, a za decu do pola te količine.

Med sadrži vitamine A, D, C, E, K i B grupe, mineralne soli, mikroelemente…, kalcijum, magnezijum, jod, natrijum, kalijum, fosfor, cink… Bakar, kobalt i gvožđe u medu pogoduju lečenju anemije, a sadrži i aminokiseline, enzime i organske kiseline potrebne za izgradnju i funkcije organizma.

Pčele ne prave loš med, izmislili su ga ljudi praveći od njega industrijski proizvod, a krivci su i nesavesni i neuki pčelari koji žele da se preko noći obogate. Kako biste se uverili da li je med pravi, najjednostavniji način je odneti ga na hemijsku analizu. Ali, pravi med prepoznaćete i uz nekoliko jednostavnih testova koje možete i sami da uradite.

Kristalisanje

Važno je znati da se pravi med kristališe, ali se na 40 stepeni, u toploj vodi, ponovo može dovesti u tečno stanje.

Ako nekoliko kašika meda stavimo u mikrotalasnu pećnicu, na visokoj temperaturi pravi med će se brzo karamelizovati. Veštački med će na visokoj temperaturi biti pun mehurića i teško da će od njega postati karamela.

Beli trag

Da bismo se uverili da je med pravi, možemo staviti u staklenu teglu dve kašike meda i šest kašika čistog etil-alkohola, dobro ugrejati u vrućoj vodi i promućkati. Pravi pčelinji med će se rastopiti, dok veštački pravljeni med na dnu ostavlja beli trag. Ako u teglu ne stavimo alkohol već samo vodu, pravi med će pasti na dno, dok će se veštački med razliti po vodi.

Kako se sliva

Pravi med možete testirati i na sledeći način – uzmete kašikom med iz tegle i podignete kašiku visoko iznad. Pustite med da curi. Ako se med iz kašike neprekidno sliva u teglu, reč je o pravom medu. Veštački med ne može curiti u neprekinutom nizu.

Ne verujte svemu što proizvođači pišu na etiketama. U supemarketu uzmite teglu s medom i okrenite je naopačke. Ako se med rastegljivo odvaja od dna i sporo kaplje, znak je da u ruci držite čisti pčelinji med. Kod veštačkog meda, masa će se naglo odvojiti od dna.

Nastajanje kristalića

Uzmite malo meda i istrljajte po dlanu. Ako se prilikom sušenja jave kristalići šećera, med je veštački. Prirodni med se u istom slučaju zagreva i pretvara više u vrstu ulja i nije lepljiv. Možete na papirnu salvetu staviti nekoliko kapi meda. Veštački će brzo prokvasiti papir, dok će prirodnom medu za to biti potrebno više vremena.

Šibica i (ne)gorenje

Zbog vode koju u sebi sadrži, veštački med neće dozvoliti da se palidrvce šibice umočeno u njega zapali. Palidrvce umočeno u prirodni med najnormalnije će goreti.

Med možete testirati i uz pomoć hleba. Namažite krišku hleba medom i ostavite da odstoji. Od prirodnog meda hleb će se skoriti, dok će od veštačkog postati vodenast.

Osećaj bockanja

Važno je znati – neposredno pre gutanja pravi med će vam dati osećaj bockanja u ustima, što lažni med ne može postići. Još jedan jednostavan trik – ako u žumance dodate prirodni med i dobro ga izmešate, izgledaće isto kao da ste žumance skuvali.

(Avaz.ba)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.