U trendu

Razotrivamo najveće kulinarske mitove: Mariniranje mesa je besmisleno

Poznati australijski kuvar razotkrio je neke od opće poznatih kulinarskih mitova i objasnio zašto ne treba da ih više primenjujemo.

Profesionalni kuvar Adam Liav, pobednik drugog serijala MasterChef Australia, poznati televizijski kuvar i autor više kulinarskih priručnika, obraćajući se svojim obožavaocima na Tviteru, ukazao je na najčešće greške koje pravimo dok kuvamo, pozivajući fanove da se slobodno ne slože s njim, ali ističući da su njegove tvrdnje tačne.

Kvalitetno vino ne treba koristiti tokom kuvanja

Prvi mit koji je Liav razotkrio vezano je za kuvanje u vinu. Opšte poznata praksa i bezbroj saveta kažu da je potrebno da to vino bude kvalitetno. Međutim, Adam se ne slaže s tom tvrdnjom.

„Nakon što ste skuvali svoje vino s nekoliko kilograma mesa i povrća, da ne znate, teško bi pretpostavili da je tu bilo vino, a kamoli da je bilo „dobro“, kaže kuvar, a prenosi News.au.

Prema njegovim rečima, ovu praksu ne treba se primenjivati jer „samo uzalud trošite dobro piće.“

Teflonski tiganji nisu za sve

Teflonski tiganji, za koje se ne lepi hrana, ne bi trebalo da budu izbor za pripremu baš svih jela. Kako Liav tvrdi, oni su dobri za prženje jaja, palačinki ili neku drugu mekanu hranu.

On objašnjava da je problem što se pri pripremi hrane u ovakvim posudama ulje i voda pretvaraju u „zrnca“ i toplota ne može biti ravnomerno raspoređena – suprotno od onoga što želimo postići kod kuvanja.

Mariniranje je besmisleno

Kako Liav navodi, mariniranje hrane nema svrhu, osim ako ne mariniramo meso koje je tanko izrezano.

Prema njegovim rečima, ako su deblji komadi, marinada ne „prodire u meso“ što znači da začinski dodaci uglavnom ostaju samo spolja.

„To dovodi do toga da meso i začini izgore i da se s spoljne strane mesa ne skuva kako treba“, kaže kuvar.

Potapanje mesa u slanu vodu je loše

Ovo je način da se ukus i vlaga dodaju određenoj hranu, posebno mesu s malim procentom masnoće, navodi magazine Taste.

Adam se ne slaže s tim. Prema njegovim rečima, potapanjem mesa u slanu otopinu, a pre termičke obrade, razređuje se ukus mesa i dodaje višak vode. Bolje je samo posoliti meso pre kuvanja, kako bi ostalo sočno tokom procesa termičke obrade.

„Proces suvog soljenja mesa deluje tako da so usporava skupljanje mišićnih vlakana.“

„Meso se manje skuplja tokom kuvanja, što znači da će manje vlage biti istisnuto spolja, dajući sočniji i aromatičniji rezultat“, navodi Adam.

Patlidžan nije potrebno soliti pre pripreme

Patlidžan je lagano povrće koje se može koristiti uz skoro svako jelo, ali mu je potreban onaj dosadni deo pripreme koji zahteva da ga prvo posolimo, zatim pričekamo da upije so, a onda isperemo.

Prema tvrdnjama Adama, ova je praksa čista zabluda.

„Patlidžani nisu gorki već 50 godina“, kaže on, dodajući: „Probajte sirovi patlidžan, ima ukus na nedozrelu jabuku“, prenosi Klix.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar