U trendu

Recept za savršeno pohovano meso: Trik koji meso čini hrskavijim i ukusnijim

Volite li da jedete pohovano meso? Pohovanje i prženje je jedan od najpopularnijih načina pripreme. Brzo je, lako i ukusno. Pohovano meso lako može naći mesto na tanjirima različitih generacija, od dece do starijih. Ali da li ste znali da prava čar prženog mesa nije samo u samom prženju, već i u pripremi?

Kada je meso panirano – odnosno kada se uvalja u brašno, umoči u umućena jaja i na kraju uvalja u prezle – izuzetno je važno da se ostavi da malo odmori.

Pokrijte ga providnom folijom i ostavite da odstoji u frižideru oko 30 minuta.

Zašto?

Za to vreme, sastojci koji se koriste za paniranje dobro prijanjaju za meso. Ovaj proces obezbeđuje da se omotač ne odvaja od mesa tokom prženja, što je ključno za postizanje savršene, hrskave spoljašnjosti.

Kada pustimo pohovano meso da se odmori, dešava se nekoliko stvari. Brašno naneseno na meso deluje kao lepak , što pomaže ostalim slojevima da bolje prianjaju za površinu. Jaja, kao vezivo , omogućavaju mrvicama ne samo da se zalepe za meso, već i da formiraju ujednačen i kompaktan omotač .

U frižideru se svi ovi slojevi stvrdnu i postanu robusniji zbog niskih temperatura. Hladno okruženje takođe usporava delovanje enzima u mesu, što pomaže u održavanju sočnosti tokom procesa prženja.

Kao i kod mnogih kulinarskih tehnika, i kod prženja, strpljenje je važno. Paniranje i odmaranje mesa samo su dva elementa koji dovode do vrhunskih rezultata.

Takođe je ključno zagrejati ulje na odgovarajuću temperaturu – previsoka temperatura može da dovede do toga da meso bude izgorelo spolja i još uvek sirovo iznutra, dok preniska temperatura ulja može da dovede do toga da meso bude masno i vlažno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.