U trendu

Retko ko zna da je spremi: Ovako se pravi zaprška bez brašna!

Iako zvuči pomalo neverovatno, danas postoji alternativa za pravljenje smese koja zgrušava popularna jela „na kašiku“.

Pošto se u današnje vreme mnogi sklanjaju od belog hleba i brašna, jedna namirnica je postala izuzetno popularna i mnogi je koriste kao zamenu prilikom pripreme zaprške – reč je o crvenom sočivu!

Crveno sočivo je najbolja zamena za nezdravo prženo brašno, a pored mnogih zdravstvenih benefita lako je za varenje i sadrži samo 330 kalorija u 100 grama i približno 24 grama proteina biljnog porekla.

Nije potrebno da se namače satima pre termičke obrade, kao što je slučaj sa leblebijem ili graškom, a za kuvanje je potrebno samo 15-ak minuta.

Šta treba da uradite?

Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi da uklonite nečistoće i dodajte ga u supu, pasulj ili neki drugi sos 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja. Tokom termičke obrade, sočivo će kao sunđer upiti dobar deo tečnosti, raspasti se i tako zgusnuti jelo koje pripremate.

Međutim, ako zaprška posle kuvanja nema kremastu teksturu slobodno sve prespite u blender na par sekundi.

Koliko sočiva je potrebno za pripremu zaprške?

Koristite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 mililitara. Količina sočiva će varirati u zavisnosti u zavisnosti koliko želite da bude gusto. Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osetiti u hrani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.