U trendu

Šest grešaka koje pravite s piletinom: Zbog ovog nije sočna i ukusna

Bilo da se radi o pripremi ”belog mesa” ili nekog drugog dela piletine, verovatno ste napravili neku od ovih grešaka i u svojoj kuhinji zbog koje vam ne ispadne svaki put sočna i ukusna.

Uopšteno, piletina obiluje delovima mesa koji su potpuno krti, dakle nisu prošarani masnim tkivom. Samim tim zahtevaju pažljivu, primerenu termičku obradu kako bi očuvali sočnost. Isušivanje piletine sprečava se salamurenjem. Odležavanjem mesa u slanom rastvoru tkivo dodatno upija vlagu i na kraju povećava sočnost. Uz propuštanje salamurenja, verovatno radite i sledeće greške:

Piletinu prvo pečete na strani bez kože

Piletinu postavite s kožom prema dole, na zagrejano ulje i to na nekoliko minuta, a zatim okrenite.

Previše ju okrećete

Ako je moguće, okrenite piletinu samo jednom, tako će vam biti hrskava i dobiti lepu boju.

Zaboravljate limun

Na kraju, kad je piletina pečena, samo narendajte malo limunove korice i prelijte sveže isceđenim limunovim sokom. Takođe, limun se dobro slaže uz žalfiju pa možete poslužiti piletinu uz nekoliko listića ovog svežeg začina.

Ne sečete je uzduž

Pri sečenju mesa za odreske, uvek treba paziti da je rez vertikalan u odnosu na mišićna vlakna. Na taj način nam odrezak neće biti žilav.

Propuštate salamuru

Voda, so i šećer čine čuda za meso. Slatkoća uravnotežava slanost i pospešuje apsorpciju tečnosti u mišićna vlakna.

Preterujete sa začinima

Preveliko komplikovanje sa završnim aromama krije u sebi opasnost pogubnog produžavanja prženja i još veću zamku agresivnog prekrivanja izvornog delikatnog ukusa piletine, piše Jutranji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.