U trendu

Sjajni trikovi da hrani produžite rok trajanja

Većina ljudi ima naviku da nakon dan-dva baci osetljive namirnice poput voća i povrća jer se brzo pokvare. No, uz pravilno skladištenje možete da im produžite rok trajanja, a pritom ćete i malo rasteretiti vaš novčanik, piše „Reader’s Digest“.

Zelene, lisnate biljke poput peršuna, korijandera i bosiljka možete vrlo lako da sačuvate. Kako biste produžili njihovu svežinu, odrežite dno stabljike, stavite u čašu vode i preko vrhova stavite plastičnu kesu ili plastični omotač. S izuzetkom bosiljka (koji bi trebalo da bude na sobnoj temperaturi), ovo sveže bilje možete da držite u frižideru i ono će ostati sveže dve do tri nedelje!

Bobičasto voće nemojte stavljati u frižider dok je vlažno. Spakujte ga neoprano i suvo u posudu obloženu papirnatim ubrusima. Tako uskladišteno voće biće sveže i ukusno pet do sedam dana.

Hleb možete da održite svežim na dva načina. Hrskavi hleb ostavite da stoji nepokriven na sobnoj temperaturi, a kad ga isečete, stavite ga u papirnu kesu. Hleb koji ima meku koru držite u hermetički zatvorenoj plastičnoj kesi i čuvajte na sobnoj temperaturi.

Da bi ostale sveže, banane odvojte jednu od druge i njihove stabljike zamotajte u plastičnu kesu ili omot. Tako ćete smanjiti količinu gasa etilena, što usporava proces zrenja.

Pečurke čuvajte suve i neoprane u papirnatoj kesi. Papir omogućava cirkulaciju vazduha, a apsorbovaće i svu vlagu koja nastane. Pečurke će tako ostati sveže do nedelju dana.

Iako sir nije kvarljiv poput svežih namirnica, po njemu se može razviti buđ. Kako biste to sprečili, zamotajte ga u masni ili pergamentni papir, a zatim stavite u delimično zatvorenu plastičnu kesu.

Da bi stabljike celera ostale sveže, odvojte ih, operite i osušite, a zatim ih čvrsto umotajte u aluminijumsku foliju.

Savršeno zreo paradajz treba držati na kuhinjskom pultu daleko od sunčevog svetla. Stavite ih stabljikom okrenute prema dole, ali pripazite da ne dodiruju jedan drugi. Prezreo paradajz treba čuvati u frižideru.

Ako u mleko dodate prstohvat soli, ostaće sveže i do dve nedelje nakon isteka roka trajanja.

Ako krompir pravilno skladištite na hladnom, suvom i dobro prozračenom mestu, daleko od luka (koji oslobađa gasove koji ubrzavaju kvarenje krompira), on će trajati duže i neće brzo proklijati. Obavezno ga stavite u kartonsku kutiju, papirnu kesu, mrežastu vreću ili korpu kako bi mogao da diše, piše net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.