Skuvajte pasulj bez mesa i zaprške, a da ne bude „klot“

Pasulj je sam po sebi bogat belančevinama i složenim ugljenohidratima, ali i gvožđem, bakrom, fosforom pa meso u njemu uopšte nije nužno. Punoću ukusa daju začini i drugi sastojci.

Zašto natopiti pasulj?

Veče pre nego što ćete ga kuvati, pasulj ostavite u hladnoj vodi barem osam sati. Ovo se radi kako bi se izbegla nadutost, ali i skratilo vreme kuvanja. Namakanjem se rastvaraju neprobavljivi šećeri, ogliosaharidi pa se preporučuje držanje u vodi čak 24 sata. Takvu vodu bacite i isperite ga.

U slučaju da niste dobro planirali ručak i stigli da ga stavite u vodu, prokuvajte pasulj u slanoj vodi nekoliko minuta i nakon kuvanja u ostavite da odstoji sat vremena. Prospete tu vodu, nalijte novu i ponovo ga stavite na kuvanje.

Da bi dobio već spomenutu punoću ukusa, osim pasulja, potrebna vam je glavica crvenog luka, dva do tri češnja belog, lovorov list, ulje, šargarepa, peršun, krompir, so, biber i dimljena crvena paprika. Za ovu verziju vam nije potrebna zaprška.

Povrće mu daje gustoću i ukus

U veću posudu stavite pasulj, sipajte vodu i ostavite mesta za druge sastojke. Odmah dodajte so, nekoliko listova lovora, biber kao i crveni i beli luk koje ste izmiksali u blenderu. Takođe, možete ga narendati na sitnije rende, kako bi se što bolje skuvao i raskašio. Nakon luka ulijte i ulje.

Očistite šargarepu, peršun i jedan krompir koji će dodatno zgusnuti varivo. Stavite ih kuvati zajedno sa pasuljem, poklopite i kuvajte sve na laganoj vatri.

Vreme kuvanja zavisi od dve stvari

Vreme kuvanja zavisi od namakanja i vrste pasulja. Onaj većih zrna, tetovac, treba kuvati po dva, dva i po sata dok je sitnijem, belom dovoljno i sat i po vremena. Zato je važno tokom kuvanja proveriti i probati je li zrno dovoljno kuvano.  Dvadesetak minuta pre nego ćete ga ugasiti, izvadite krompir, peršun, jednu šargarepu i dve kašike zrna pasulja pa ih izmiksajte u blenderu. Vratite na kuvanje, dobro promešajte da se sjedini sa ostatkom variva pa dodajte dimljenu papriku.

Pasulj ima dugu istoriju, a kako znamo, doneli smo ga iz Amerike. Kuva se širom sveta i često kombinuje sa žitaricama. Američki Indijanci su ga kuvali sa kukuruzom pa danas imamo čili, Kinezi pirinač i zlatni pasulj, Grci beli pasulj i hleb, Italijani pasulj sa testeninom. U severnijim krajevima kao i u Sloveniji, Austriji i Nemačkoj se kuva ričet, pasulj sa ječmom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.