U trendu

Spas za anemiju: Klin-čorba za malokrvne od ‘gvozdene ribe’ (video)

Anemija zbog nedostatka gvožđa je najčešće stanje krvi u Sjedinjenim Državama, koje pogađa oko 6 odsto populacije, a slično je i kod nas.

Kao rezultat toga, TikTok ima mnogo mimova o osećaju omamljenosti nakon ustajanja –što je uobičajen simptom anemije. Nedavni trend TikToka impresivno kombinuje virusnu moć dobrog mima sa neobičnim trikom, a to je gvozdena riba.

@paytondee

I look terrible #irondeficiency #ironfish #goodsoup #goodsoup👌🏼 #adamdriver

♬ good soup – MARVEL FANS

„Kuvanje“ minerala

Kao što ime govori, gvozdena riba je komad gvožđa koji stavite u vodu kako biste lakše „skuvali“ više minerala i tako ih uneli u hranu koju pripremate. Dr Kristofer Čarls, zaslužan je za pronalazak gvozdene ribe, nakon što ga je 2009. poseta Kambodži učinila svesnim koliko anemija može biti smrtonosna u osiromašenim zajednicama.

Inspirisano je nekim istraživanjima koja pokazuju da je kuvanje u posudama od livenog gvožđa povećalo sadržaj gvožđa u hrani. Čarls je 2011. godine objavio članak u Evropskom žurnalu za javno zdravlje nakon što je testirao nekoliko modela gvozdene ribe, koji su pokazali da uzrokuje kratkoročno povećanje nivoa gvožđa u krvi (mada ne i dugoročno).

U intervjuu za američke medije 2015. dr Čarls je tvrdio da bi nakon što je ribu skuvao u vodi 10 minuta, odrasla osoba dobila 75 odsto dnevnog preporučenog unosa gvožđa.

Na TikToku možete videti ljude koji koriste vodu obogaćenu gvožđem za kuvanje testenina sa sirom ili za pravljenje supe. Video-zapisi označeni oznakom #IronFish imaju preko 15 miliona pregleda i često prikazuju „gvozdene ribice“, kako se navodi u jednom naslovu viralnog videa, prenosi Magazin Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.