Stavljate li jaja u vodu odmah ili kad se voda zakuva?

Nema jednostavnijeg jela nego što su kuvana jaja jer vam treba samo posuda s kipućom vodom u koju ćete ih ubaciti.

Ali američka spisateljica koja se posvetila gastronomiji tvrdi da to radimo na pogrešan način.

Meri Frensis Kenedi Fišer je američka kulinarska stručnjakinja koja je preminula 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju velik interes.

Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njene knjige „How To Cook A Wolf“ iz 1942. godine, a tu govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto su pogrešne, prenosi Mirror.

Smatra da je izraz „skuvati jaja“ netačan i da se tajna uspešne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuva.

Objašnjava kako u trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu žumance ostaje sirovo, a belance se odmah skuva. Cilj je kuvati sve delove jaja u isto vreme na jednak način.

Stoga nudi dve alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate. Kako biste sprečili pucanje ljuske, predlaže da jaje najpre prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u ključajuću vodu.

Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fišer napominje kako će se na taj način skuvati jednako brzo kao i kad voda krčka, ali biće bolje kuvano.

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrejete, a čim provri jaje je gotovo i spremno za konzumaciju.

Posle je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njene metode.

Osim toga, jaja su na taj način meko kuvana, a zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju jaja tvrdo kuvana, pogotovo maloj deci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.