U trendu

Šteta je bacati hranu, ove namirnice možete jesti i nakon isteka roka trajanja

Kad je reč o sigurnosti hrane, uvek treba biti na oprezu, naročito ako je u pitanju dete, starija osoba, trudnica ili ako ste lošijeg zdravstvenog stanja. Ipak, postoje i namirnice koje nakon isteka roka ne moraju odmah da završe u kanti za smeće i koje bez bojazni mogu da se iskoriste.  Ovo su neke od njih:

Sirće
Rok trajanja sirćeta je skoro neograničen. Estetske promene, poput promene boje, mogu se dogoditi u vrstama sirćeta koje nije belo, ali ne brinite, takav proizvod je još uvek bezbedan za korišćenje.

Kafa
Pakovanje mlevene kafe traje tri do pet meseci pošto joj prođe rok trajanja, a ona u zrnu oko pola godine.

Kiseli krastavci
Neotvorena tegla kiselih krastavčića u frižideru može da stoji do godinu dana, a to isto važi i za masline.

Med
Med svoj kvalitet zadržava sve dok ga ne potrošite. U prevodu, ova namirnica nema rok trajanja.

Kečap
Kečap u frižideru zadržava kvalitet do šest meseci. Nakon isteka roka trajanja i dalje je siguran za konzumiranje osim ako se ne pojavi čudan miris ili ako se na njemu nije uhvatila plesan.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje može da ostane sveže od 18 do 24 meseca. Preporučuje se da se drži na hladnom i tamnom mestu, pa čak i u frižideru ako je prostorija u kojoj ga inače držite topla.

Mleko i jogurt
Neotvoreno mleko može ostati pitko i nedelju dana nakon isteka roka. Ako je promenilo ukus, miris ili izgled, to ćete lako primetiti i u tom slučaju ga odmah bacite. Jogurt može da bude dobar sedam do deset dana posle isteka roka trajanja.

Senf
Kada ga kupite u prodavnici, neotvoren senf čuvan u frižideru traje i do jednu godinu nakon isteka roka trajanja. To ne vredi za domaći senf, koji se kvari mnogo brže.

Maslac
Možete ga koristiti do dve sedmice nakon isteka roka. Zamrznuti maslac može se čuvati devet meseci.

Zamrznuta hrana
I zamrznuto voće i povrće je dugo posle isteka roka potpuno sigurno za upotrebu, ali samo ako je pravilno zapakovano i ako je ambalaža neoštećena.

Gazirani sokovi
Iako ih ne preporučujemo za upotrebu, imajte na umu da možete da ih upotrebite dugo nakon isteka roka – od četiri do šest meseci.

Testenina
Testenina je suva i ne sadrži vodu, pa teško može da se pokvari. Sve dok ne dobije čudan miris nakon isteka roka, možete je koristiti.

Začini

Cimet, biber, crvena paprika i skoro svi suvi začini zadržavaju svojstva dve godine nakon označenog isteka roka, samo ih treba čuvati u odgovarajućim staklenim posudama na suvom i tamnom mestu, piše Kurir.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar