U trendu

Super caka sa vodom: Hrana se više neće lepiti za tiganj (video)

TikTokerka pokazala kako da se hrana ne lepi za posuđe!

Znate kako se nekad dešava da bez obrira na to koliko ulja stavite u tiganj, hrana nekako ipak uspe da se zalepi? Kad čujete za trik koji je podelila jedna korisnica TikToka, shvatićete koliko jedna jednostavna „caka“ može da reši problem.
I mada većina koristi sodu bikarbonu za čišćenje upornih fleka i naslaga masnoće, ovde je reč o prevenciji.

Zaljubljenica u azijski kuhinju koja na društvenim mrežama neprestano deli savete o kuvanju, otkrila je kako da izbegnete mukotrpno ribanje i struganje zalepljnje hrane sa posuđa. Trik je toliko jednostavan, da ćete se zapitati kako vam to ranije nije palo na pamet!

„Ako izbegavate da kuvate u posuđu od nerđajućeg čelika jer vam se hrana za njega lepi, pre kuvanja uradite ovaj  trik s vodom!“, rekla je u videu i pokazala kako na već zagrejan tiganj dodaje malo vode. Kada se ona grupiše u veliku kapljicu, tek tada se dodaje ulje.

Ova TikTokerka kaže da uz ovu „caku“ ne morate da brinete o lepljenju!

„Čim voda stvori ovakvu veliku kapljicu, tiganj je spreman i nema lepljenja“, dodala je, a ulje se, kaže, dodaje nakon što se tiganj dodatno ugreje.

„Potrebna vam je samo kap ulja da stvori barijeru između tiganja i vode“, kaže i objašnava zašto je važno da voda ne ispari pre dolivanja ulja.

„Kad voda ispari, tiganj je prevruć pa treba smanjiti temperaturu i malo sačekati.“

@theasiantestkitchen

Cooking with stainless steel used to be such a pain! #legendcookware #stainlesssteelpan #cookingtip #learnontiktok #cooktok #cookinghacks #egg

♬ original sound – layiwasabi

Ovaj trik se oslanja na tkozvani Lajdenfrost efekat, fenomen po kojem tečnost zagrejana iznad tačke ključanja ne isparava, već lagano klizi po površini.

„Ako se ono što kuvate lepi zatiganj, još nije gotovo. Ponekad se hrana lepi ako nije dovoljno termički obrađena“, kaže ova iskusna domaćica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar