U trendu

Svi pravimo grešku kad ga kuvamo, a samo ovakav spanać je ZDRAV

Nisu sve namirnice podjednako zdrave kada su sveže i kada su termički obrađene
Ukoliko želite da iskoristite spanać na najzdraviji mogući način, onda trebate da ga iseckate i ubacite u smuti u sirovom stanju.

Kuvanje zeleniša razbija njihove antioksidante, a ako ga pomešate sa jogurtom ili mlekom oslobodiće veoma moćat hranljivi sastojak – lutein.

Kuvanje ili prženje spanaća je najbolji način da uništite lutein koji on sadrži. Lutein pomaže u smanjenju rizika od infarkta i sprečava oštećenje vida.

Stručnjaci sa Univerziteta u Švedskoj testirali su različite načine spremanja bejbi spanaća kupljenog u prodavnici kako bi utvrdili šta se dešava sa hranljivim sastojcima. Zaključili su da je najbolje da se spanać uopšte ne zagreva, a da je najbolje da se koristi u smutijima sa punomasnim mlekom ili jogurtom.

Smuti od spanaća i jogurta ili punomasnog mleka je odličan za vaše zdravlje. Foto: Pixabay.com
Kada je spanać iseckan na male komadiće oslobađa se više luteina iz lišća dok masnoća povećava sjedinjenje luteina sa tečnosti. Bilo da kuvate spanać ili ga stavljate u lazanju i pečete, što ga duže termički obrađujete to je gore.

Dokazano je da lutein pomaže ljudima koj iimaju oteknute krvne sudove ili imaju koronarnu bolest arterija. Poznat je i kao vitamin za oči jer sprečava oštećenje pod dejstvom sunca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.