U trendu

Svinjsku mast morate da čuvate ovako, inače „ode mast u propast“

Iako svinjska mast sigurno može da se drži na sobnoj temperaturi, u ostavi ili na nekom tamnom mestu, mogućnost da se pokvari se znatno povećava kada se temperatura ne održava konstantnom.

Ukoliko je čuvate van rashladnog uređaja može da vam traje od četiri do šest meseci, a rok trajanja se produžava ukoliko je skladištite u frižideru, na čak godinu dana.

Kako je najbolje čuvati mast?

Najvažnija stvar koju treba da znate prilikom čuvanja masti je da je držite u posudi koja ima hermetički poklopac. Na taj način ćete sprečiti preteranu izloženost vazduhu i samim tim produžiti njenu svežinu. Obavezno je držite što dalje od direktne sunčeve svetlosti ili toplote.

Kako da znate više nije za upotrebu?

Najbolji pokazatelj svežine je svakako miris. Ako mast ima neprijatan, kiselkast ili onaj specifičan miris na užeglo, verovatno se pokvarila i ne treba je koristiti.

Može li da se čuva u zamrzivaču?

Kao i sve namirnice i mast možete da zamrznete, ali to ne znači da će joj rok trajanja biti neograničen. Ukoliko rešite da je sačuvate na ovaj način, najbolje je da je prvo zamotate u papir za pečenje, a potom u providnu foliju. Vodite računa da istisnete eventualni višak vazduha koji se stvorio. Ovako skladištena mast može da stoji i do godinu i po dana.

(Espreso)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar