Tajna svežine: Savršen trik za proveru kvaliteta jaja

Kuvanje s jajima može biti poput ruleta – nikad ne znate šta možete dobiti unutar ljuske. Ali, postoji trik koji vam otkriva tajnu svežine, čuvajući vašu hranu od neželjenih iznenađenja.

Metoda Testiranja u Vodi: Nema boljeg načina da odmah saznate da li su jaja sveža nego kroz jednostavan test uranjanja u vodu. Stavite jaja u posudu s vodom, tako da budu potpuno prekrivena. Ako jaja ostanu na dnu i čvrsto stoje, to su sveža jaja. Ona koja lagano plutaju na površini su malo manje sveža, ali još uvek bezbedna za konzumiranje. Međutim, ako jaja plivaju na površini, to je znak da su pokvarena i treba ih izbeći.

Vizuelna Provera: Nakon što razbijete jaje, pogled može otkriti njegovu svežinu. Sveže jaje ima ispupčeno žumance i gusto, mutno belance. Kako vreme prolazi, belance postaje prozirnije i gubi svoju viskoznost, dok žumance postaje slabije i na kraju lako puca. Ove promene su rezultat hemijskih reakcija u jajetu, uključujući promenu pH vrednosti, što uzrokuje da belance postane sve manje viskozno i na kraju postane prozirno.

S ovim trikovima ćete lako utvrditi svežinu jaja!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.